Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
28 Maj 2023
Basen är en matig pastasallad och sedan toppas den med det som finns tillgängligt. Inspirerad av Pasta Puttanesca vars namn (”Glädjeflickans pasta”) sägs härstamma från det att pastan enkelt kunde röras ihop av ingredienser som fanns hemma.
Dryckestips till: Camp Syrah är ett fruktigt rött vin med härliga inslag av mörka bär såsom björnbär, hallon och plommon tillsammans med inslag av mörk choklad och en viss kryddighet.
Pastasallad puttanesca med örtostcrème
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
3 msk repade timjanblad eller annan valfri ört från kylskåp eller frys
8 hackade sardeller
300 g pasta, till exempel penne
1 hackad rödlök
4 msk kapris
1 ½ dl oliver
salt
nymald peppar
250 g cocktailtomater (eller andra valfria grönsaker)
ca 50 g babyspenat eller rucola (eller annat grönt)
Örtostcrème (ca 4 dl)
100 g naturell färskost
250 g kesella
1 riven vitlöksklyfta
1 dl grovriven parmesanost eller annan ost
cirka 2 dl färska, hackade örter (tex basilika och persilja)
salt
nymald peppar
Förslag på olika toppingar
salami, kryddig korv eller vegokorv
lufttorkad eller rökt skinka
knaperstekt bacon
kyckling
halloumi
cocktailmozzarella
tonfisk
marinerade kronärtskockor
soltorkade tomater
pumpakärnor
nötter
1. Blanda olivolja, citron, vitlök, timjan och sardeller i en bunke.
2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt rinna av och blanda med dressingen.
3. Blanda pasta, lök, kapris och oliver. Smaka av med salt och peppar.
4. Vänd sist ner halverade tomater och sallad vid servering.
5. Servera salladen tillsammans med örtostcrème och valfria toppingar.
Örtostcrème: Rör ihop färskost och kesella. Blanda i vitlök, ost och örter. Smaka av med salt och peppar.
28 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Love Lidström utsedd till Årets Kockelev 2024
Temat för årets råvarukorg var baserat på Årets Rätt 2024
-
Trähotellet Wood Hotel Bodø har öppnat
"Det är fantastiskt att se ett så stort intresse och en så stor entusiasm hos våra första gäster"
-
Pelago - ny takrestaurang med plats för 700 personer
En 5 meter lång grill och drinkvagn ska göra serveringen smidig
-
ESS Group investerar 400 Mkr i Hjortviken Country Club
”Bygget har pågått sedan början av 2023"
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"