Filip Poon blev en omedelbar favorit hos många när han medverkade i Sveriges Mästerkock i TV4. Han lärde sig laga mat via Youtube och nu driver han själv en av Sveriges största mat- och receptkanaler via både Youtube och TikTok. Idag har han 136 000 följare på Instagram, han har skrivit två kokböcker och tillagar mat i olika TV-program.
Under 2025 firar matinspiratören Filip Poon både att han fyller 30 år och att det är 10 år sedan hans professionella matkarriär tog fart då han medverkade i Sveriges Mästerkock i TV4. Han hamnade på sjätte plats i tävlingen men där och då blev han erbjuden arbete, mitt under tävlingen och sedan har det bara rullat på. Hela hans tillvaro kretsar idag kring mat då han både gör egna recept, tillagar maten, filmar och redigerar inlägg till sociala medier. Men hans matintresse började förstås långt innan han blev ett känt namn. Han berättar att på grund av sina allergier och matintolleranser så började han söka efter sådant som han kunde äta och må bra av.
–Jag har alltid varit allergisk mot mycket och i stället för att få till exempel pannkaka och sylt fick jag en riskaka med skinka – och när andra barn fyllde år och jag inte kunde äta tårtan så fick jag flingor med vatten.
Allergierna han hade skapade därför ett behov, eller en längtan efter annat. Han kunde varken äta nötter, mjölk eller ägg.
Tack och lov växte jag ifrån mycket av det, men nötallergin har jag kvar
– Tack och lov växte jag ifrån mycket av det, men nötallergin har jag kvar och det är ju luftburet och ett osynligt handikapp. Om någon har ätit nötter och sedan tar i något och jag tar i samma sak och sedan kliar mig i ögonen så kliar det – och så kan jag dö förstås om jag äter nötter.
Han måste vara väldigt noga med att kontrollera alla ingredienser i saker, så att det inte innehåller till exempel jordnötsolja.
Numera kan han äta mjölkprodukter och han berättar om känslan han kände när han var tolv år och för första gången kunde äta en ostskiva.
–Wow, det var en uppenbarelse! Det var en obeskrivlig känsla.
Eftersom han alltid behövt kolla alla ingredienser i allting så började han som ung bli intresserad av att laga saker själv i stället, då fick han full kontroll på innehållet.
– När jag gick i 8:an så kollade jag på matlagning på Youtube, det var innan Copyright clames så då låg det till exempel entimmes långa avsnitt med Jamie Oliver där. Då lärde jag mig massor därifrån.
Han frågade då sin familj om de kunde ge honom en budget för att laga mat åt familjen måndag, tisdag och onsdagar. Något de nappade på förstås.
–Vi är fem personer i familjen och det gav mig så otroligt mycket att göra det där. Jag fick lära mig att planera, handla och hålla ekonomin. Och att våga laga recept som jag hade upptäckt på nätet. Det är något jag rekommenderar till andra familjer, för det var väldigt lärorikt, och någon gång måste man ju lära sig.
På gymnasiet läste han naturprogrammet, för planen var att bli läkare.
– Efter gymnasiet arbetade jag hos Tareq Taylor på ett café, det var en häftig upplevelse, jag började där som diskare.
Sakta med säkert blev hans matintresse bli allt större och arbetsuppgifterna skiftade.
–Efter ett tag fick jag börja göra mackor och röra om i grytorna ibland, säger Filip med ett leende.
Efter insikten att han inte ville bli läkare så skickade han in en ansökan till tävlingen Sveriges mästerkock i TV4, på inrådan av en vän.
Jag skickade in världens mest pinsamma ansökan
–Jag skickade in världens mest pinsamma ansökan, som jag sen glömde bort. Men plötsligt hörde de av sig – och det var så roligt att komma med där. Jag växte så otroligt mycket under programseriens gång.
Han berättar att han verkligen kände att han var på rätt väg när Leif Mannerström och Markus Aujalay sa att en av de rätterna han gjorde var en av de bästa som hade lagats i programmet.
–Det var i avsnittet innan jag åkte ut. Jag tror aldrig jag har gråtit så mycket som där och då när jag åkte ut. Jag hade mycket press på mig själv och sen åkte jag ut på grund av turkish delight… jag var så besviken.
Uppgiften de hade fått i det avsnittet var att identifiera smaken i 15–16 olika turkish delight.
– Det var artificiell smak av hallon, melon och så vidare. Det var helt enkelt gelatin med socker i. Hela produktionen grät och tyckte att det var orättvist att jag åkte ut på grund av det. Jag tror att jag i alla fall vann svenskarnas hjärta där, säger han med ett leende.
Han fick dock jobberbjudanden direkt där på plats av Markus Aujalay och sedan dess har det rullat på med arbete på bland annat Noi Resturang på Nobis Hotel och en sväng på Oaxen krog.
– Finalen sändes 2015 och året efter blev jag antagen i Stockholm Culinary team och tävlade i OS, det finns även ett landslag men det här var regionalllaget som jag tävlade i. Vi tävlade i Tyskland och tog OS-guldet! Det är riktigt coolt tycker jag.
Sedan dess har han inspirerat många via sina kanaler online och för hans fans är ett nytt inspirationsinlägg från honom aldrig långt borta.
– Youtube och TikTok är mina primära plattformar, där uppdaterar jag en till två gånger i veckan. På Instagram lägger jag in något nytt två till tre gånger i veckan. Det är tre helt olika grejer. Man måste anpassa varje plattform till tre olika upplevelser.
Han berättar att han ofta går på känsla och gör sina inlägg när kreativiteten är på topp.
–Det är ett kreativt yrke och jag får mycket inspiration från tittare – och då lagar jag till det som de har inspirerat till.

Filip gör alla moment själv, från ax till limpa som man säger.
–Jag skapar allt utifrån en idé och både filmar och gör själva produktionen. Det är en process där jag både väljer musik till, klipper filmen lägger in voiceover och så vidare.
Maten lagas hemma i hans kök och han handlar ofta maten dagen innan.
Det är både roligt och givande att ta fram recept och laga maten.
–Det är både roligt och givande att ta fram recept och laga maten.
Anledningen till att han började med sina inlägg på sociala medier var att han tyckte inte att det fanns så många i hans ålder att relatera till.
– För åtta år sedan fanns det ingen ung filur som mig på nätet som lagade mat, säger han med ett skratt.
Under de här åren sedan han startade har han fått tusentals följare på sina tre kanaler.
– Jag hade ingen kunskap om foto, film, ljud och bild, men som man säger, ett steg i taget…
I hans matlagning har det alltid varit en stort fokus på asiatisk mat.
–Det kommer naturligt till mig eftersom det ligger nära hjärtat, min pappa är kines och min mamma är dansk. Vi har ätit allt från biff med bambu till frikadeller i currysås och kassler hemma.
Han menar att asiatisk mat är så mycket lättare att laga än vad många tror.

– Det behövs inte så många ingredienser och jag vill gärna inspirera andra att laga nya rätter hemma.
Han berättar om hur glad han blir när han får veta hur många som inspirerats av hans inlägg online.
– Jag älskar det jag gör. Det finns heller ingen åldersstämpel på det jag gör, det kan vara allt från att Sixten 7 år har lärt sig att hacka lök för att jag har visat det till Agda 78 år som har lärt sig att laga min mat.
Hittills har han gett ut två kokböcker: Favoriter -mina bästa recept (2021) och Asiatiska favoriter (2024), båda är utgivna av Bonnier Fakta.

– Först när jag fick förfrågan om att göra en kokbok så kände jag att jag var för ung, så jag väntade några år. Sedan var det fantastiskt lärorikt att göra det och jag har aldrig lärt mig så mycket om fotografi som under den tiden. Vi i teamet bollade fram allt tillsammans, vi skissade fram både färg och form först.
Det finns som han förklarar en tanke bakom varje bild.
– Det är inte bara vilka recept som ska vara med som är viktiga utan även allt i bilderna är planerat – allt från vart tallriken ska stå i bilden till vilket ”krims krams” som ska vara med.
Han gillar den kreativa processen, som också fortgår under hans vanliga dagar, när han inte arbetar i ett kokboksprojekt.
–Jag tänker alltid igenom detaljerna först hur jag ska göra och jag testlagar också ofta maten dagen innan jag filmar och sätter upp hela studion när jag ska filma ett inlägg.
Det är det enda yrket där man faktiskt involverar alla sinnen
Han ångrar inte att han inte blev läkare.
–Det är mycket roligare att vara kreativ som kock och kreativ foodie, det är det enda yrket där man faktiskt involverar alla sinnen. Man använder synen på de visuella med alla färger och former, hörseln med alla pannor och kommunikation i köket. Doft genom alla molekyler som slår mot en när man lagar mat och känseln då man känner hur allt smakar och känns – olika temperaturer och texturer. Det blir så olika beroende på hur man jobbar med råvarorna.
En variation av texturer och temperaturer är något han experimenterar och jobbar med.
–Jag gillar att vara i nuet. Det är det jag gillar med matlagning, att man måste vara 100 procent i nuet och att använda alla fem sinnen.
Text: Annika Rådlund
Foto: Matilda Lindeblad
