Sillen har en självklar plats på svenskarnas högtidsbord, men äts mer än någonsin undersommaren. I år tipsar Melanders Fisk om en sill utöver det vanliga till midsommarlunchen –Pilsnersillen.
Pilsnersillen är framtagen av Nils Molinder som är krögare, TV-kockoch tillika en av bröderna bakom Melanders Fisk.
– Vi valde att lyfta fram den naturligt örtiga beskan hos ölet ochkomplettera med somriga toner som apelsin och rödlök. Receptethar den där klassiska, sötsyrliga känslan man söker hos en klassisksill, men får en rundare, fylligare smak av ölet. En superbrasmakkompis både till både pilsner och potatis, säger NilsMolinder.
Receptet till sillens lag är baserat på ett klassiskt sillrecept på ättika, socker och vatten. Därefter har stjärnanis, vaniljstång,rödlök, apelsinsaft och pilsner tillsatts i lagen . Han rekommenderaratt sillen ska läggas in i minst 48 timmar och helst en vecka innanservering för att smakerna ska utvecklas helt.
Här delar Nils Molinder med sig av receptet:
Pilsnersill med apelsin och vanilj
Recept av: Nils Molinder, Melanders Fisk
Sill till 4-6 portioner
1 dl mörk sirap
1 dl socker
1 dl ättika 12%
2 dl Eriksberg pilsner
1/2 dl färskpressad apelsin
1/2 dl vatten
1 st stjärnanis
1 st vaniljstång
1 rödlök
1 apelsin till garnering
Några kryddpepparkorn
Gör såhär:
1. Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
2. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
3. Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
4. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
5. Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.
Servera med fördel på knäckebröd tillsammans med smakrik lagrad ost, till exempel Västerbottensost.
Om Eriksberg Juvelpilsner
En nyanserad ljus lager i tysk pilsnerstil med örtiga humletoner och tydligbalanserad beska. Ölets maltiga kropp kompletteras av en frisk örtighet från tysk ädelhumle och blommigt fruktiga övertoner från Saphirhumle. Eriksbergs Juvelpilsner finns på Systembolaget från och med den 1 juni.