Hotellkedjan Scandic byter engångsglas mot burkar

Thomas Fankl som är F&B direktör på Scandic Sverige
Thomas Fankl som är F&B direktör på Scandic Sverige är initiativtagare till projektet.

Scandic blir den första hotellkedjan i Sverige att börja fasa ut engångsglas för öl, cider och läsk på samtliga 86 hotell i landet. Scandic kommer under våren, genom sitt samarbete med Spendrups, påbörja att ersätta engångsglas (icke-returglas) med förpackningar som har ett lägre klimatavtryck såsom burkar och fat.

Thomas Fankl som är F&B direktör på Scandic Sverige är initiativtagare till projektet hos Scandic och han hoppas att andra företag bör följa efter.

– Som Nordens största hotellkedja har Scandic en unik möjlighet att driva förändring och inspirera till en mer hållbar utveckling i stor skala. Som Svanenmärkt hotellkedja granskar man kontinuerligt verksamheten för att minska klimatavtrycket och detta initiativ är ett tydligt exempel på hur våra beslut – både stora och små – bidrar till verklig förändring, säger Thomas Fankl.

Utöver att flaskors vikt ofta ger tyngre transporter, så underlättar skiftet även för medarbetare eftersom det minskar antalet tunga lyft, vilket gör burkar till ett mer praktiskt alternativ.
Scandic byter nu ut glasflaskor mot burkar.

Scandics klimatmål
Genom åtgärder som dessa tar Scandic steg mot målet att halvera sitt totala klimatavtryck fram till 2030, jämfört med basåret 2019. 

–Det är det naturligt för oss att konstant se över hur vi på olika sätt minska vårt klimatavtryck, utifrån satta klimatmål. Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi lyckas minska vårt klimatavtryck med 66 ton CO2 per år, genom att enbart göra oss av med icke returbart engångsglas för öl, cider och läsk. Vi hoppas naturligtvis att fler väljer att följa efter oss. 

Kommer det att påverka arbetet för personalen på något sätt, och i så fall hur?
–Burkar är enklare att hantera än engångsglas, och att välja burk istället för engångsglas innebär en viktminskning på totalt 194 000 kg per år baserat på den volym vi hanterar på Scandic. Framförallt innebär det att andelen tunga lyft minskar för våra medarbetare.

Finns det även någon ekonomisk vinning i detta?
–Det är mer kostnadseffektivt för oss att återvinna burk istället för engångsglas, även om det är mindre besparingarna det rör sig om. Det är hållbarhetsperspektivet som är drivande för oss i detta beslut. 

Kommer det även införas på Scandic utanför Sverige?
–Vi utvärderar våra andra marknader men i dagsläget finns inget beslut, utmaningen ligger främst i att olika länder har olika regleringar och system för återvinning.

Vad blir hållbarhetseffekten av skiftet?
–Klimatavtrycket på förpackningarna för sortimentet som idag säljs i engångsglas minskar med 70 procent genom att enbart byta till burk, sett till förpackningen.

För det totala klimatavtrycket, som inkluderar primärproduktion, förädling och transport, innebär bytet till burk en minskning med 41 procent, dvs en besparing av 66 ton CO2 per år, för det sortiment som idag är i engångsglas.

(Källa: LCA genomförd av RISE på uppdrag av Spendrups, baserad på 2022 års siffror)

Läs också