Vid Restauranggalan på Cirkus i Stockholm i går kväll så korades Sveriges Bästa Restaurang.
Motiveringen löd:
-Restaurangens kök och matsal sprider ett ljus över hela landet. Gästen är i centrum och menyn byggs på regionala råvaror. Ett vägval gjordes för att hålla kvar ambition och kvalité. En pånyttfödelse har ägt rum som manar till eftertanke.
Årets Krog är. Koka i Göteborg
Måndagen den 3 november så samlades Sveriges förenade restaurangelit på en fantastisk gala på Cirkus. Restauranggalan är en årligen återkommande gala där RS (Restaurang & Storkök) tillsammans med en jury delar ut priser till restauranger, leverantörer och personer som berett extra mycket för branschen under det gångna året.
– Vi är enormt stolta och hedrade över att få ta mot det här priset, säger Björn Persson. Det var som ni kanske förstår ingen självklarhet att stänga ner en restaurang som Kock & Vin. Vi förstod såklart att vi måste lämna från oss stjärnan i Guide Michelin och topplatser i diverse andra guider. Men alternativet var att vi inte skulle kunna vara lika drivande och nyskapande längre och det var inte heller ett särskilt bra alternativ. På något vis så kändes det gamla arbetssättet som en rest från gamla tider när kyparen skulle stå och bocka och buga vid bordet och vara en del av en gammal pjäs om herrskap och tjänstefolk. Det kändes helt enkelt inte så fräscht. Det är därför extra roligt att vi nu redan 6 månader efter vi öppnade Koka fått ta mot priset för Årets Krog. Lyckan är fullständig och nu hoppas vi verkligen att alla skall få upp ögonen på allvar för den Moderna Västsvenska Gastronomin som vi står för.
Dessa vann i övriga kategorier:
Årets Hälsokoncept – Kalf & Hansen, Stockholm
Juryns motivering: |
|
|
|
Årets Innovatör – Mathias Dahlberg
Juryns motivering: |
|
|
|
Årets Barkoncept – Tweed, Stockholm
Juryns motivering: När ingen trodde att det kunde bli bättre, lade personalen in en ny växel och växte ytterligare. Med hög servicenivå och brinnande intresse för allt som kan bjudas i ett glas, får gästerna en fulländad helkväll i baren. Här finns konsekvens, innovation och tradition. Vinnaren ger renässans åt barlivets och dryckeskonstens sociala och kulturella dimensioner. |
|
|
|
Årets Smaksättare – Lux Dag för Dag, Stockholm
Juryns motivering:
|
|
|
|
Årets Framtidslöfte – Maya Samuelsson
Juryns motivering: |
|
Årets Klassiker – Stadshuskällaren, Stockholm
Juryns motivering: Utan Årets Klassiker – en trappa ner – skulle stadens silhuett stå sig slätt. Som ringar på vattnet sprids härifrån ryktbarheten om det svenska kökets toppklass och världen häpnar över den kulinariska konsten när det bjuds till festernas fest. |
|
|
|
Årets Krogmiljö är Printz i Stockholm
Juryns motivering:
|
|
|
|
Årets Hållbara krog – Jazzköket, Östersund
Juryns motivering: |
|
|
|
Årets Sommelier – Patrik Strömsten
Juryns motivering: |
|
|
|
Årets Leverantör – Skånemejerier
Juryns motivering: |
|
|
|
Årets Matsalsteam – Upper House, Göteborg
Juryns motivering:
|
|
|
|
Årets Krögare – Malin Söderström
Juryns motivering: Årets krögare tvekar inte att anta utmaningar och genomföra dem med hjärta och professionalitet. Här framträder förmågan att möta en hög gästgenomströming med hög kvalitet på mat och service, som är en inspiration för alla i branschen. Årets krögare bidrar även till att sprida svensk gastronomi inom och utom landets gränser.
|
|
Årets Krog – Koka, Göteborg
Juryns motivering:
|
|
|
|
RS Hederspris – Monica Sander
Juryns motivering: Att utveckla gastronomin i Sverige har inte bara varit ett jobb för årets hederspristagare – det har under lång tid varit en livsgärning. Hon har inspirerat till utvecklingen framåt med entusiasm och ett stort engagemang. Detta förhållningssätt har givit vår bransch ett ovärderligt stöd och uppmuntran till att utveckla svensk gastronomi till den position där den befinner sig idag! . |
|