Påskrecept: Lammfilé med rödvinssås och bakad spetskål

Samt tips på matchande vin till 
Lammfilé med spetskål
Lammfilé med spetskål

 Lammfilé tillsammans med spetskål, tryffel och hasselnötter blir en riktig fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering.

Ingredienser:
Lammfilé
Spetskål
Schalottenlök
Timjan
Köttbuljong
Rödvin
Tomatpuré
Majonnäs
Tryffelmanchego
Hasselnöt
Svartpeppar
Salt

Tillagning
1. Skär rikligt med schalottenlök i mindre bitar och låt dessa svetta med en klick smör i en kastrull i några minuter. Addera en klick tomatpuré, rödvin, några svartpepparkorn, en timjankvist och reducera tills hälften av vätskan återstår. Addera köttbuljong och reducera ytterligare tills hälften återstår. Sila av såsen och fortsätt att reducera till dess att du är nöjd med smaken. Rör ner en klick smör och smaka av med salt.

2. Skär spetskålen i klyftor och lägg dessa i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och rosta i ugnen på 170°C i 1 timme. Låt spetskålen stå kvar i ugnen på 50°C till servering.

3. Blanda naturell majonnäs med riven tryffelmanchego och svartpeppar. Smaka av med salt och en skvätt vinäger.

4. Putsa lammfilén fri från hinnor, salta och stek på hög värme i smör och olja tills innertemperatur nått 55°C.

5. Lägg spetskålen på en tallrik och addera majonnäsen mellan lamellerna (bladen) på kålen. Toppa med riven tryffelmanchego och hackade hasselnötter. Lägg på lammet och såsen och maten är serverad.

6. Underbara smaker där lammet verkligen kommer till sin rätt tillsammans med spetskålen  

Matchad dryck till:   Villa Puccini Toscana 2014 
Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt lakrits. Smaken är mustig med smak av mogna körsbär, fat och färska kryddor. Lång eftersmak.

Tips: Finns även på halv- och magnumflaska.


Källa och foto: NIgab

Läs också