Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol

 
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkoholFörslaget innebär att gårdsförsäljning av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker i Sverige blir tillåtet, samtidigt som Systembolagets monopol värnas. Svenska alkoholtillverkare har länge önskat att gårdsförsäljning av deras drycker ska kunna ske i Sverige, trots det svenska alkoholmonopolet. Häromdagen, den 9 januari 2025, stod det klart att EU-kommissionen inte har några invändningar mot regeringens förslag i frågan. Om lagstiftningsarbetet går enligt plan ska reglerna om gårdsförsäljning av alkohol kunna införas redan den 1 juni 2025.

Regeringens förslag innebär att gårdsförsäljning av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker i Sverige blir tillåtet, samtidigt som Systembolagets monopol värnas. Enligt förslaget krävs ingen egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor för att komma ifråga för gårdsförsäljning. Försäljningen ska få ske på ett försäljningsställe, i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället.

Med småskalighet avses att tillverkarens produktionsvolym årligen får uppgå till högst

75 000 liter spritdrycker400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol (tex öl och cider)200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol (tex vin)För försäljningen ska det krävas ett särskilt tillstånd (gårdsförsäljningstillstånd).

Varje person ska kunna köpa 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa drycker vid samma tillfälle.

Försäljningen ska enligt förslaget ske i samband med ett betalt studiebesök, så kallade kunskapshöjande besöksarrangemang som anordnats av tillverkaren. Vidare finns en tidsbegränsning av lagen till sex år efter ikraftträdandet. Enligt regeringen kommer det, med den föreslagna modellen, att vara en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker på Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos producenten.

Förslaget skickades för så kallad notifiering till EU-kommissionen. Under hösten meddelade Portugal att man hade invändningar mot förslaget, vilket innebar att EU-kommissionens beslut automatiskt sköts upp i tre månader – i detta fall till den 8 januari i år. EU-kommissionen hade bl.a. att ta ställning till om förslaget diskriminerar utländska producenter, vilket skulle kunna bryta mot EU:s regler. Kritik har nämligen riktats mot att svenskproducerad alkohol skulle få säljas på andra ställen än Systembolaget, till skillnad från utländska producenters alkohol. Men det är nu klart att EU-kommissionen inte hade några invändningar mot regeringens förslag. Detta innebär att regeringen nu kan gå vidare genom att lämna in en proposition till riksdagen.

Om allt går som planerat är avsikten att förslaget ska bli verklighet den 1 juni 2025.



Källa: Setterwalls Foto: Getty Images