Så minskar du matsvinnet

Food wasteVarje år kastar professionella kök i Sverige cirka 260 000 ton mat. Svinnet är onödigt stort, anser Unilever Food Solutions som nu har utvecklat ett verktyg mot matsvinn, som hjälper dem som arbetar med livsmedel att minska sitt matsvinn med 20 % och samtidigt förbättra sin ekonomi. Undersökningar från den världsomspännande hållbarhetsorganisationen the Sustainable Restaurant Association visar att en genomsnittlig restaurang i västvärlden kan minska sitt matsvinn med 20 % genom att ta rätt beslut angående inköp, förvaring och tillagning.

”SRAs undersökning har genomförts bland restauranger i England, men resultaten ger oss insikt om hur livsmedelssvinnet uppstår i en genomsnittlig restaurang i västvärlden. 65 % av matsvinnet uppstår under tillagning i form av till exempel förstörda livsmedel, skalning och parering. 30 % uppstår till följd av för stora portioner och 5 % kan klassificeras som fördärvad – alltså matvaror vars hållbarhetstid har gått ut och därför inte kan användas”, säger Mats Karlefeldt, som är Country Manager hos Unilever Food Solutions i Sverige.

”Statistiken visar att en stor del av livsmedelssvinnet kan undvikas genom att effektivare metoder införs i köken. Mot bakgrund av detta har vi utvecklat ett verktyg mot matsvinn och råd för hur den som arbetar med livsmedel minskar svinnet i de olika faserna.”

Så minskar du ditt matsvinn – några enkla råd:

  1. Meny: Planera menyerna, så att råvarorna utnyttjas på bästa sätt.
  2. Beställning: Håll ordning på ditt lager och övervaka kökets förbrukning av råvaror noga, så att du inte beställer mer matvaror än vad du ska använda.
  3. Hållbarhet: Komplettera de färska råvarorna med torkade, frysta eller konserverade råvaror, som har lika bra kvalitet och smak som de färska. De här produkterna håller längre.
  4. Förvaring: Organisera ditt lager och kylrum och förvara livsmedlen korrekt. Mejeriprodukter absorberar smak från andra livsmedel och ska förvaras separat. Det samma gäller för till exempel olika typer av kött och fisk. Alternativt kan du vakuumförpacka dina produkter.
  5. Förberedelse: Kasta så få råvaror som möjligt när du tillagar. Planera noga och använd eller komplettera till exempel färdiglagad fond – förutom att spara tid och el, sparar det matavfall i form av till exempel grönsaker och kött.
  6. Portioner: Håll koll på resterna på gästernas tallrikar när de returneras till köket och anpassa portionernas storlek och sammansättning, så att de passar den genomsnittlige gästens aptit och smaklökar.
  7. Rester: Var kreativ med grönsaksrester och använd dem i välsmakande soppor. Använd bröd från frukosten till skorpmjöl – och använd överblivna frukter och bär i chutneys, sylter, krämer och så vidare. Kantbitar av fläsk- eller nötkött används med fördel i en Pytt-i-panna, Biff Rydberg eller varför inte i patéer och terriner.
  8. Avfallet: Använd ditt matavfall. Sortera avfallet och lämna om möjligt ditt organiska matavfall till en lokal bonde – eventuellt i utbyte mot kött.

Läs också