8 av 10 har svårt att höra på restaurang
9 Jun 2023
7 av 10 uppger att det händer att ljudnivån styr deras val av restaurang och kafé – och varannan går inte tillbaka till en restaurang eller ett kafé där de stördes av höga ljud.
– Att lyckas med god mat och en lugn miljö är en framgångsfaktor i vår bransch. Ljudnivån och samtalet är en viktig del av matupplevelsen. Men trenden med öppna planlösningar och kala restauranger har skapat miljöer som förstärker ljudnivån, säger Fredrik Eriksson, prisbelönt kock och krögare som ofta medverkar i TV4 ”Nyhetsmorgon” och driver Långbro Värdshus samt Restaurang Nationalmuseum i Stockholm.
När svenskar över 45 år går på restaurang eller kafé, är samtalet centralt. Så gott som alla, 97 procent, tycker att det är viktigt att kunna höra och föra ett samtal i miljön. Det visar den nya undersökningen från Novus som gjorts på uppdrag av Phonak, som tar fram olika hörsellösningar .
Men majoriteten, 80 procent, uppger att de ofta eller ibland har svårt att föra samtal på grund av ljudnivån.
Av personerna i undersökningen som uppger att de hör ganska eller mycket dåligt svarar 65 procent att de känt sig exkluderade på grund av ljudnivån på serveringsställen.
– Det är mycket allvarligt att en så stor grupp svenskar känner sig uteslutna från en så viktig del av den sociala samvaron som restaurang- och kafébesök. Över 1,5 miljoner svenskar har nedsatt hörsel, och tyvärr dröjer det i snitt tio år innan en person som hör dåligt söker hjälp, säger Marie Bengtsson marknadsdirektör för Phonak.
Var tredje går hem tidigare
För majoriteten, 73 procent, har ljudnivån påverkat valet av serveringsställe. Höga ljudnivåer kan med andra ord bidra till att serveringsställen förlorar gäster.
Om undersökningen:
Undersökningen är beställd av Phonak och är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Totalt gjordes 1124 intervjuer med svenskar i åldern 45-80 år under februari 2023. Respondenterna har fått frågor om hur de upplever ljudmiljön på restauranger, kaféer och andra serveringsställen där man sitter ner och äter eller fikar. Undersökningen berör inte barer, klubbar och andra dansställen.
9 Jun 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"