Årets affärskrog och Årets resmål 2022 är utsedda
19 Dec 2022
Utmärkelsen Årets affärskrog gick i år till Human i Göteborg och Årets resmål blev Signum öster om Göteborg, några kilometer från Mölnlycke. I 39 år, sedan 1983, har Dagens industri och Di Weekend delat ut Sverige äldsta restaurangpris, Årets affärskrog. I år är det dubbelt upp för västkusten när Di Weekend delade ut sina årliga restaurangpriser.
Det är två tidigare vinnare av Årets kock som prisas. Martin Moses, kock och krögare på Human, vann Årets kock 2019 och Thomas Sjögren på Signum vann tävlingen 2015. Både Human och Signum är inriktade mot spjutspetsgastronomi, så kallad fine dining. Därmed kan man säga att Göteborg och västkusten flyttar fram sina positioner.
Martin Moses öppnande Human i oktober 2021 och belönades med 22 poäng i Di Weekends krogtest, ett betyg som försvarades vid två nya besök under hösten, och valet av Årets affärskrog var givet. Med sitt centrala läge i Göteborg är Human en tillgänglig restaurang, väl lämpad för representation i sober och dämpad restaurangmiljö, både för lunch och middag. Restaurangens namn markerar ett i vid mening respektfullt förhållande till såväl anställda som gäster, leverantörer och råvaror.
Motivering till Årets affärskrog:
Med ett livsbejakande och respektfullt namn, och på en plats vid sidan av de vanliga krogstråken, gör Årets affärskrog stan lite större. Här serveras en avsmakningsmeny både till lunch och middag, med västkustens fisk och skaldjur i fokus.
Thomas Sjögren driver flera krogar på västkusten, bland annat Stora Hotellet i Fjällbacka, men det är Signum som tar hem priset Årets resmål 2022. Signum ligger en bit inåt land, i en egen fastighet på Hällsnäs, ett herrgårdshotell och konferensanläggning vid Landvettersjön. Signum fick skyhöga 24 av 25 poäng i Di Weekends krogtest i slutet av sommaren, varav maximala 10 poäng för maten.
Motivering Årets resmål:
Vid vägs ände lyser en gastronomisk fyrbåk över sjön. Här hämtas näring ur både skog och hav, till ett kök med de högsta ambitioner och en matsal där naturen bjuds in.
Om Årets affärskrog och Årets resmål:
Di har korat Årets affärskrog ända sedan1983. Restaurangpriset firar 40 år nästa år och är därmed Sveriges äldsta. Samma år började Dagens industri med de regelbundna krogtester som numera finns att läsa varje vecka i den 20-årsjubilerande helgbilagan Di Weekend. Årets resmål instiftades 2017 för att lyfta fram gastronomiska destinationer runt om i landet som är värda en resa.
Restauranger som fått utmärkelsen genom åren:
Årets Affärskrog
2022: Human, Göteborg
2021: Brasserie Astoria, Stockholm
2020: Aira, Stockholm
2019: Symbios, Stockholm
2018: Bonnie’s/Bank Hotel, Stockholm.
2017: Tak/UNN, Stockholm.
2016: Portal, Stockholm.
2015: Bobergs Matsal, Stockholm
2014: Upper House, Göteborg.
2013: Oaxen Krog & Slip, Stockholm.
2012: Gastrologik, Stockholm.
2011: Sjömagasinet, Göteborg.
2010: Råkultur, Stockholm.
2009: PM & Vänner, Växjö.
2008: Zink Grill, Stockholm.
2007: Mathias Dahlgren, Stockholm.
2006: F12 - Fredsgatan 12, Stockholm.
2005: Park Aveny Café, Göteborg.
2004: Guldkanten, Uppsala.
2003: Lux, Stockholm.
2002: Operakällaren, Stockholm.
2001: Niklas, Helsingborg.
2000: Fond, Göteborg.
1999: Pontus in the Green House, Stockholm.
1998: Trädgår’n, Göteborg.
1997: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö.
1996: Norrlands Bar & Grill, Stockholm.
1995: Bröderna Dahlbom, Göteborg.
1994: Eriks Gondolen, Stockholm.
1993: Mårten Trotzig, Stockholm.
1992: Ulla Winbladh, Stockholm.
1991: (ingen utdelning).
1990: Coq Blanc, Stockholm.
1989: Brasserie & Bar Felix, Stockholm
1988: Leungs, Stockholm.
1987: Eriks i Gamla Stan, Stockholm.
1986: Vau-de-Ville, Stockholm.
1985: La Grenouille (nuvarande Grodan), Stockholm.
1984: Paul & Norbert, Stockholm.
1983: Johanna, Göteborg.
Årets resmål
2022: Signum, Mölnlycke
2021: Knystaforsen, Rydöbruk.
2020: Krakas Krog, Kräklingbo.
2019: Stedsan in the Woods, Hyltebruk
2018: Talldungen Gårdshotell, Brösarp.
2017: PM & Vänner, Växjö.
Av: Annika Rådlund Källa: DI Foto: Oscar Olsson
19 Dec 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"