Årets finalrecept i Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023
20 Sep 2023
Dessa GT-recept skapade av André Norinder, Anders Larsson och Albin Malmberg har tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023:
”Neptune's Delight” av André Norinder, 27 år från Vimmerby, bartender på Guldkant Vimmerby
Denna GT ger en solkyss av fläder, klassisk enbär och örtig citronmeliss, allt insvept i en bedårande mist av apelsinblom.13 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of lime
Ingredienser:
5 cl Henrick’s Neptunia Gin
2cl Flädersyrup (Monin)
5 Torkade enbär
1 Apelsinhjul
1 Kvist citronmeliss
Apelsinblomsvatten
Gör så här:
Häll i gin och flädersyrup i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med torkade enbär och ett apelsinhjul. Avsluta med att spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
”Rhubarb Rhapsody’’ av Albin Malmberg, 20 år från Stockholm, bartender på Terassen Gröna Lund
Blommig pepprighet bjuds i denna GT, njut av pepparinfuserad gin, syrlighet från rabarber och blommande hibiscustonic.
Ingredienser:
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar
Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.
Gör så här:
Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.
Rabarbersockerlag
Ingredienser:
5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.
Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1 dl gin
1 msk timutpeppar
Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning. Servera.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
”Aurora” av Anders Larsson, 50 år från Båstad, hovmästare/bartender på Restaurang Riviera
Norrland möter japan. I denna GT uppstår ljuv musik i den unika mixen av söta norrländska hjortron och syrlig yozu, sanchopeppar och körsbärsblom.
Ingredienser:
Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
5 cl Roku Gin
0,5 cl Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
1,5 cl Hjortronsockerlag (½ av mixade hjortron ½ av hjortron & chokladmynta)
0,5 cl Citronjuice
Is
Garnering: Picklade hjortron och remsor av citronzest.
Gör så här:
Fyll ett förkylt glas med is. Häll sedan i gin, sockerlag på hibiscus och sichuanpeppar, hjortronsockerlag samt citronjuice. Rör varsamt. Toppa med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus. Garnera med remsor av citronzest och picklade hjortron.
Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
Ingredienser:
1/5 dl torkade hibiscusblommor
1 msk sichuanpeppar
5 dl vatten
5 dl socker
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och torkade hibiscusblommor i en kastrull tills sockret lösts upp. Addera peppar och kyl lagen. Låt stå i 8-10 timmar. Sila ur peppar och blommor innan användning.
Hjortronsockerlag
Ingredienser:
5 dl hjortron
5 dl socker
5 dl vatten
6 blad chokladmynta
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och hjortron i en kastrull tills sockret lösts upp. Dela upp lagen i två behållare. I den ena delen lägger du i blad av chokladmynta och kyler sedan. Den andra delen mixar du hjortronen med en mixer. Låt båda delarna av lagen stå kylt i 8–10 timmar. Sila innan användning.
Picklade Hjortron
Ingredienser:
5 dl hjortron
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
Gör så här:
Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Addera hjortron. Låt stå i minst 1 dygn.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Schweppes
20 Sep 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: