Andrea Wiberg vann SM i Unga Bagare 2022
18 Mar 2022
Andrea Wibreg imponerade stort på juryn med sitt bi-inspirerade tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av ett blomstrande ekosystem. Det smakrika succékonceptet blandat med stor hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg under eftermiddagen.
Under finaldagen fick sju finalister från hela landet sätta sin skicklighet på prov.
På fem timmar skulle de unga talangerna baka goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar (t ex wienerbröd) och ett vackert skådebröd, som är en skulptur av bröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden.
Finalisterna imponerade stort med många kreativa teman inspirerade av bland annat skogsväsen och exotiska havsdjur som blandades med syrliga smaker av citrus, passionsfrukt och mango.
Högst upp på prispallen stod slutligen Andrea Wiberg, med sitt bi-inspirerade tema. Född och uppvuxen i Göteborg men till vardags jobbar hon numera på Backhaus bageri och café i Helsingborg.
Juryns motivering:
I årets rafflande final av SM Unga Bagare utmärkte sig en bagare extra mycket tack vare sitt strukturerade och kvalitetssäkra arbetssätt. Vinnaren levererar ett fint, jämnt bord som håller både hög kvalitet och söt precision i smakerna såväl som i utförande. Årets vinnare blomstrar med sitt tema för hållbarhet i tiden.
– Det här känns verkligen helt fantastiskt! Jag har kämpat för det här priset. Jag har slitit, bränt mig och haft väldigt långa dagar i bageriet. Jag ville ha revansch från tidigare tävlan i SM Unga Bagare, vilket jag nu fick. Jag är väldigt nöjd över min insats idag och jag tror att min jämnhet och mitt lugn fick mig högst upp på pallen, säger, Andrea Wiberg.
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri. De bagare som placerar sig på plats ett till fyra i årets tävling bildar tillsammans Svenska Juniorbagarlandslaget, ett välrenommerat landslag som genom åren vunnit flera VM-guld.
– Vilken spännande final alla tävlande bjöd på! Jag slutar aldrig förvånas över finalisternas talang och höga nivå. De tävlande visade på sin stora kunskap och genuina passion för bakning och jag är glad att just dessa är så starka ambassadörer för yrket. Att få ha tagit del av Andreas skapelser på nära håll och särskilt när hon visade upp det imponerande skådebrödet var tävlingens höjdpunkt. Under SM Unga Bagare får brödet sin sanna plats i rampljuset och briljerar som en riktig stjärna som både hållbart, gott och nyttigt, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
Resultat SM Unga Bagare 2022 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)
Första plats: Andrea Wiberg, från Göteborg, arbetar på Backhaus bageri och cafe i Helsingborg
Andra plats: Max Collin, från Uppsala, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad och arbetar på Günterska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala
Tredje plats: Alice Olsson, från Nybro, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad
Fjärde plats: Elin Lundahl, från och bosatt i Sölvesborg, arbetar på Ritz konditori
På delad femteplats (utan inbördes ordning):
Tindra Lundegård, från Södertälje, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad.
Linnéa Cederberg, från och bosatt i Mölndal, arbetar på Gunneboslott Kaffehus och Krog.
Emmie Jonsson, från Kalmar men bosatt i Mönsterås, arbetar på Vamos Bistro och Bar i Kalmar.
Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:
Bästa skådebröd: Alice Olsson
Bästa matbröd: Andrea Wiberg
Bästa kuvertbröd: Max Collin
Bästa vetedeg/bulle: Max Collin
Bästa kavlade deg/wienerbröd: Andrea Wiberg
Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:
12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
45 stycken bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
Skådebröd - skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.
Information om tävlingen SM Unga Bagare 2022
SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets erfarna jury bestod av juryordförande Amanda Bäckström tillsammans med Peter Halldén, Christian Eek, Pernilla Boström, Christer Nordh, Niklas Alricsson och Jesper Långström.
Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige.
Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges bagare & konditorer
Foto: Natalie Greppi
18 Mar 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"