Blåklassade Blå Porten öppnar igen efter år av renovering
3 Dec 2021
Hösten 2021 nyöppnade Liljevalchs konsthall i Stockholm efter flera års om- och tillbyggnad. Forsen svarade för projektledningen och ett deluppdrag var renoveringen av restaurang Blå Porten, där Forsen ledde projektet hela vägen från bygglovshantering och projektering till besiktning och överlämning till hyresgästen.
– Uppdraget omfattade grundförstärkning, alla ytskikt och trädgården. Vi restaurerade allt som gick att restaurera helt enkelt, säger Lina Wendel.
Blå Porten är blåklassad av Stadsmuseet. Det är den högsta klassen och omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
2013 utarbetade Stockholms stad ett vårdprogram för både Liljevalchs och Blå Porten. Där föreskrivs bland annat att de nuvarande funktionerna ska behållas och att både exteriör och interiör ska bevaras.
Hon berättar att det har även varit en utmaning att bygga samman den kulturklassade byggnaden med den nya, moderna konsthallen där bageri och restaurangkök ligger. Innergården har också återställts till nära sitt ursprungliga utförande och hyresgästen kunde flytta in före semestern 2021.
– Resultatet blev jättebra. Det är väldigt roligt att arbeta med kulturfastigheter men ställer samtidigt höga krav på att inte förvanska någonting. Och vi har den kunskapen hos oss, säger Lina Wendel.
Blå portens historia
1938 tog statliga Sarabolaget över driften, och Blå Porten blev mer folklig. På 60-talet startades sommarklubben “Le discjockey” på Blå porten, som var Stockholms första diskotek. Gästerna fick roa sig och dansa till LP-skivor. Blå Porten i sin nuvarande form grundades av krögaren Peter Schreck som drev restaurangen 1972 till 1996. Sen 2012 är det familjen Sürer i Boqueria Group som bevarar det koncept som Peter Schreck satte.
Av: Annika Rådlund Källa: Forsen och Blå Porten
Foto: Forsen och Wingårdhs arkitekter
3 Dec 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"