Burger King använder sig av ny teknik för att återvinna energi ur ventilationssystemen
3 Jun 2020
Ungefär 40 procent av all energi som produceras i världen förbrukas i fastigheter. Fram tills nu har det varit omöjligt att, på ett ekonomisk hållbart sätt, återvinna energi ur ventilationen i fastigheter med restaurangverksamhet. Det råder ett stort energisvinn bland världens omkring 15 miljoner restauranger, då merparten av energin som genereras förblir outnyttjad.
– Vi satsar på att hitta nya klimateffektiva lösningar som verkligen fungerar. Detta är ett tydligt exempel och ett steg i att göra hela vår verksamhet mer energismart, säger Iwo Zakowski, General Manager på Burger King Sverige.
Fett och sot i ventilationen har fram tills nu gjort det både svårt och olönsamt att återanvända energin som genereras i restaurangkök.
Det tekniska genombrottet för hur man kan fånga upp den energi som annars förblir outnyttjad kom från det svenska cleantech-företaget Enjay, som utvecklat och lanserat systemet Lepido. Systemet består av en underhållsfri energiåtervinningsenhet för särskilt utmanande miljöer, såsom restaurangkök, och kan återvinna energin som genereras, trots de höga halterna av fett och sot. Enheten fungerar i såväl varma som kalla klimat och den återvunna energin kan användas till värme eller kyla i ventilation, varmvatten eller i element.
Bland investerarna bakom Enjay finns bland annat den före detta H&M vd:n Karl-Johan Perssons bolag Philian AB. Företaget har även blivit utsett som “Climate Solver” av WWF och är även en av finalisterna i världens största klimattävling, SET 2020 som anordnas av den tyska energimyndigheten (DENA) och World Energy Council.
– Att vår energiåtervinningsenhet fungerar utmärkt på Burger King, som grillar sin mat över eld, visar på att Lepido kommer kunna användas i ventilationssystem på alla typer av restauranger, säger Jesper Wirén, Enjay:s vd och grundare.
Den genomsnittliga effekten per Burger King-restaurang uppgår till cirka 20kW, vilket innebär att energiåtgången för uppvärmning av restaurangen halveras. Utsläppen av CO2 kommer att minska med 2,5 ton per år, vilket innebär att när samtliga 250 Burger King restauranger i Skandinavien är konverterade minskar utsläppen med 625 ton per år. Lepido ingår nu i standardritningarna för alla nya Burger King-restauranger som King Food bygger i Skandinavien
Burger King
Burger King har mer än18 200 restauranger i 86 länder, varav 139 restauranger finns i Sverige. 90 procent av Burger Kings restauranger världen över ägs och drivs av oberoende franchisetagare.
Om Enjay Systems
Enjay är ett Malmöbaserat miljöteknikföretag grundat 2015 som är specialiserade på energieffektivisering. Enjays första innovation Lepido, lanserades 2018, och är världens första lönsamma energiåtervinningsenhet för restaurangventilation. Lepido möjliggör en minskning av det globala utsläppet av växthusgaser (CO2) på 500 000 000 ton (0,5 Gigaton) per år, vilket motsvarar cirka 1% av det prognostiserade globala utsläppet av CO2 år 2050.
3 Jun 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"