Tolv kockar från Stockholm, Luleå och Oslo kämpar om en åtråvärd finalplats i Årets Kock 2013, när den första semifinalen avgörs i Uppsala den 13 november. Däribland Daniel Räms, som deltog i årets final.
Av totalt 146 bidrag till Årets Kock 2013 har juryn nu valt ut vilka 24 kockar som går vidare till någon av tävlingens båda semifinaler. Tolv semifinalister tävlar i Uppsala 13 november, och tolv tävlar i Jönköping den 20 november. Vilka kockar som tävlar i semifinalen i Jönköping offentliggörs den 6 november.
De 12 semifinalisterna i Uppsala 13 november och deras tävlingsrätter:
Jimmi Eriksson, Pontus Group, Stockholm
Skärgårdskalvrygg med lardo och som korv serveras med gratinerad potatispuré, lökar och värmdölingon samt ölsky
Richard Poland, Och himlen därtill, Stockholm
Blodduva bakad i tall och havre, blodkorv med krispigt äpple, palsternacka x3, lökar på tallkvistar, duvsky med svampkaraktär samt enbärsmyltade hjortron.
Anders Dahl, Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna
Kyckling från Hagby gård med betor, morot och kål
Johan Backeus, restaurang Lux, Stockholm
Spishalstrad gös från Mälaren med fänkål, syltad tomat och lake samt inkokt havskäfta och forellrom
Bosse Johansson, Thoresta Herrgård, Bro
Kål 3.0 2012
Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm
Kryddstekt rådjur från Sörmland med säsongens svamp, gruyère fylld med marmelad på Åkeröäpplen och pumpa från Gotland
Robert Hedman, Görvälns slott, Järfälla
Kryddstekt svensk dovhjortsrygg och skuren korv smaksatt med Himmelsraften
Andreas Filipsson Printz, Cloud Nine Food & Cocktails, Stockholm
Kyndelfylld kaninrulle, korv på kaninlår och bovete. Svenska höstsmaker med svamp, färska tranbär och sherrysås
Johan Laiti, Hemmagastronomi Matstudio, Luleå
Renlav
Mikael Svensson, restaurang Eik Savoy, Oslo
Grillad ytterfilé av dovhjort från Svanöya serveras med brynt ekologisk grädde, dillinfuserat höstäpple, rostad havre och lök på två vis samt dillsmör
Markus Westh, Griffins Steakhouse, Stockholm
Variation på kanin från Vreta kaningård serveras med gula morötter, rostade hasselnötter, äpple och mörk buljong
Patrik Jonsson, Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna
”Viltrubbad” älg med kål, äpple, lök och svamp