De kan vinna SM Unga Bagare 2022
1 Mar 2022
SM Unga Bagare 2022 avgörs 16 mars i Göteborg och kan följas digitalt via direktsändning.
Under fem intensiva timmar ska sju av landets allra skickligaste unga bagare skapa både goda och fantasifulla bakverk i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd.
–SM Unga Bagare är där nästa stjärnskott föds! Årets startfält är ett skickligt och kreativt gäng med mycket talang. Det är det trettioandra året i rad som vi genomför tävlingen och det är fortfarande lika roligt att se de unga, hungriga och förväntansfulla bagarna göra upp om guldmedaljen. I SM Unga Bagare tar brödet verkligen plats som den stora stjärnan och briljerar som både gott, nyttigt och vackert, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
Juryn kommer att utse en vinnare bland finalisterna baserat på bakverkens hantverksmässiga höjd, goda smak, vackra utseende och bakmetoderna de skapas med. För att imponera på juryn och nå högst på prispallen krävs inte bara stor hantverksskicklighet och teknik, utan också kreativitet, smakprecision och nytänkande i skapandet av bröden. Kombinationen av dessa blir extra tydlig när det visuellt starka skådebrödet presenteras, det vill säga skulpturer av bröd, som alltid är både spektakulära och konstnärliga i sin utformning.
Under förra årets tävling bakades bland annat ett Harry Potter-inspirerat skådebröd som innehöll både den berömda boken och tåget Hogwarts-expressen.
Tävlingen har genom året betytt mycket för de som kvalificerat sig till finalen och är ett utmärkt tillfälle att visa upp sin hantverksskicklighet. Utöver titeln som svensk juniormästare så står flertalet platser till Svenska Juniorbagarlandslaget på spel. Plats ett till fyra bildar tillsammans det landslag som representerar Sverige i VM för unga bagare. De senaste åren har Svenska Juniorbagarlandslaget kammat hem flertalet guldmedaljer i internationella sammanhang.
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sverige bagare & konditorer för att uppmärksamma yrket bland yngre, inspirera unga bagare till utveckling och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. De tävlande får vara upp till 24 år och finalen avgörs på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.
De sju finalisterna i SM Unga Bagare 2022 är:
Alice Olsson, 19 år, bor i Nybro, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Andrea Wiberg, 22 år, bor i Helsingborg, arbetar på Backhaus Bageri och Café
Elin Lundahl, 22 år, bor i Sölvesborg, arbetar på Ritz konditori och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Emmie Jonsson, 20 år, bor i Mönsterås, arbetar på Vamos Bistro och Bar i Kalmar
Linnéa Cederberg, 20 år, bor i Mölndal, arbetar på Gunneboslott Kaffehus och Krog och studerar vid Studium i Göteborg
Max Collin, 19 år, bor i Kristianstad och Uppsala, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad och arbetar på Güntherska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala
Tindra Lundegård, 19 år, bor i Södertälje och Kristianstad, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Under SM Unga Bagare ska finalisterna baka:
12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
45 stycken bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.
Om tävlingen
Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. De sju finalisterna är handplockade av en erfaren jury. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Sveba-Dahlen och Nord Mills.
1 Mar 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"