Drinkrecept: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
28 Jun 2022
Nu är det klart vilka GT recept som tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022. Tre professionella bartenders och tre passionerade hemmamixare kommer att göra upp i finalen på Haymarket i Stockholm den 4 september.Här delar de med sig av recepten.
I år firar Sveriges Bästa Gin & Tonic sju år. Tävlingen arrangeras av Schweppes tillsammans med Nöjesguiden för att hylla den fantastiska drinken och kora de mest utsökta och nyskapande varianterna på en GT. Under finalen sätts de tävlandes färdigheter på prov när juryn bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Där det sistnämnda kriteriet väger tyngst.
Finalen går av stapeln söndagen den 4 september på Haymarket by Scandic, Hötorget 13-15 i Stockholm
3 tävlingsbidrag från Bartenders:
’’Smak av Gotland’’ av Alicia Ljung, 24 år från Gotland, bartender på Lindgårdens Värdshus
Denna GT bjuder på bitter havtorn, blommig hantverksgin smaksatt med gotländskt häggblomster och läskande limetonic. En GT som hyllar den gåtfulla gotländska floran.
Ingredienser
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl Lindgårdens Häggbloms Gin
2 cl Havtornssockerlag
10–15 st frysta havtorn
Garnering: frysta havtorn, citronzest och citronmeliss
Gör så här
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och havtornssockerlag. Toppa upp glaset med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, rör sedan varsamt i glaset med barsked. Garnera med fryst havtorn, citronzest och citronmeliss.
Havtornssockerlag
Ingredienser
1 liter vatten
800 g socker
800 g havtorn
Gör så här
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt fryst havtorn. Låt sjuda i sockerlagen utan att röra. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av bären efter ett dygn.
--------------------------------------------------------
”La Verde” av Roberto Escobar Rodriguez, 31 år från Solna, bartender på La Boca Doce
Denna GT bjuder på ananas, grönt te och melon i porlande limetonic, perfekt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En GT som tar oss på en resa till den sydamerikanska regnskogen!
Ingredienser
Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl La Republica Andina Gin
4 cl Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
1 cl Melonlikör
Is
Så gör du
Häll gin, klarifierad lime, ananas och grönt te – cordial samt melonlikör i ett isfyllt glas. Rör varsamt med barsked. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.
Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
Ingredienser
10 cl Färsk limejuice
15 cl Färsk ananasjuice
10 cl Sockerlag på grönt te (förslagsvis Yerba Mate)
1 g Citronsyra
1 Nypa salt
0,7 g Agar agar
Så gör du
Häll alla flytande ingredienser i en behållare och rör om. Häll en fjärdedel av vätskan i en kastrull och låt sjuda. Tillsätt agar agar i kastrullen och häll sedan långsamt i resterande delen av vätskan. När det börjar koka, avlägsna kastrullen och kyl blandningen i ett isbad. Konsistensen kommer att anta en gelékonsistens. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter ner i en ren behållare och förvara kylt.
------------------------------------------
”Flower Blush GT” av Anton Petersson, 26 år från Kalmar, bartender på Kalmar Kött och Bar
Denna GT bjuder på ljuv lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Som att dricka den skönaste av buketter.
Ingredienser
10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad
Så gör du
Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.
Lavendelsockerlag
Ingredienser
2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel
Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.
--------------------------------------
Tävlingsbidragen från tre hemmamixare:
”Ginga GT” av Mårten Noréus, 45 år från Holmsund, Lärare
Denna GT bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar.
Ingredienser
20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
Äggskum med smak av lingon
Så gör du
Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.
Äggskum med smak av lingon
Ingredienser
1 äggvita
1,5cl lingondricka
Så gör du
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.
---------------------------------------------
Mor Gingas Lingondricka
Ingredienser
3kg lingon (6 liter)
2liter vatten
50g vinsyra
3,5hg/liter vatten
Så gör du
Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.
------------------------------------
”Violet Breeze GT” av Markus Holmberg, 34 år från Löddeköpinge, Lastbilschaufför
Denna GT bjuder på förförisk viol samt gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus som balanseras fint av pepprig tonic. En GT som för tankarna till en fuktig vårkväll i trädgården där luktviolerna tittar fram ur gräsmattan.
Ingredienser
5 cl Kyflinge Gin
2 cl Violsockerlag (kan bytas mot Monin Violette)
2 cl Citron
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 knoppar luktviol (eller knoppar av valfri ätbar blomma)
Så gör du
Häll gin, violsockerlag samt citronsaft i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Dubbelsila vätskan till ett isfyllt glas. Låt sedan Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper porla längs barskedens rundade del ner i glaset. Toppa med knoppar av luktviol eller valfri ätbar blomma.
Violsockerlag
Ingredienser
70g knoppar luktviol (rengjorda)
150g socker
150 g vatten
Skvätt citron
Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt knoppar av luktviol ihop med en skvätt citron. Låt stå svalt över natten. Mixa allt med en mixer och sila vätskan genom en silduk ner i en ren behållare.
-------------------------------------
”Misty Forest GT” av Shankar Bolvardi, 47 år från Västra Frölunda, Försäljare
Denna GT bjuder på fräsch gurka, kryddig rosépeppar och lime. En GT lika frisk och edgy som ett vinterbad.
Ingredienser
25 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
1 st Lime
4 cl Tanqueray Gin
3 g krossad rosépeppar
2 Gurkstavar
Is
Så gör du
Häll Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, gin och limejuice i ett isfyllt glas. Garnera med gurkstavar och krossad rosépeppar.
Om tävlingen:
Juryn består av David Kringlund, dryckesinspiratör och youtuber, Anna Spendrup dryckesprofil och sommelier och Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. En vinnare i respektive kategori koras. Guldmedaljörerna vinner, förutom den prestigefyllda titeln, varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass i mixologi vän.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Schweppes
28 Jun 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"