Nu är finalisterna i Årets Konditor 2012 utsedda. Det är fyra kvinnor och en man som kvalificerat sig till finalen av det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Årets tema är ”Höst” och finalisterna ska inom loppet av sex timmar skapa en trevåningstårta, tre olika praliner samt valfritt bakverk av en hemlig råvara. Årets Konditor arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 12 oktober i samband med Chokladfestivalen.
– Temat höst öppnar verkligen upp för fantasin och ger konditorerna ett stort utrymme att visa upp både sin kreativitet och den hantverksskicklighet som de använder sig av dagligen i sitt yrke. Vi vill med årets tema se bakverk som är innovativa både till smak och utseende och som tar det traditionella hantverket vidare, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.
De fem finalisterna i Årets Konditor 2012 är:
- Märta Grundberg, 25 år, från Örnsköldsvik. Märta är konditor på PM Bröd & Sovel i Växjö. Hon kom trea i fjolårets tävling.
- Sylvain Marron, 33 år från Lyon, Frankrike. Sylvain är chefskonditor på Sylvain Marron AB i Göteborg.
- Jessica Ragnarsson, 36 år från Bjurholm. Jessica är chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå.
- Cecilia Andersson, 28 år, från Malmköping. Cecilia är chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm.
- Lina Tollemark, 20 år, från Kalmar. Lina är konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna.