Finalisterna till Årets Bagare 2020 är uttagna
29 Jan 2020
För sjunde året i rad anordnar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer tävlingen Årets Bagare, Svenska Mästerskapen i bageri. Under finalen den 9–12 mars kommer köpcentret Nordstan i Göteborg fyllas med doften av nybakade bröd, croissanter och bullar.
Finalisternas tävlingsnerver kommer att sättas på prov då de ska skapa vackra, inspirerande och banbrytande bakverk gällande såväl smak som utseende. Finalisterna ska på endast sex timmar baka totalt 150 bakverk vardera. Finalisterna har även 75 minuter, dagen före tävlingen, att förbereda degar, koka sylt, mm.
- Bageri är ett gediget hantverk i konstant förändring. Under tävlingen Årets Bagare får landets främsta bagare möjligheten att visa upp sina yrkesskickligheter och fortsätta att driva branschen framåt. Jag ser framemot att få ta del av bagarnas unika tappning av varje bakverk och särskilt ska det bli spännande att hur de väljer att tolka det hemliga momentet fullkornsbröd, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.
I vissa tävlingsmoment finns det fasta kriterier på både vikt, längd och form. Här ställs höga krav på precision och exakthet. I andra tävlingsmoment står kreativiteten i fokus och bakverken får formas och smaksättas fritt. Fjolårets vinnare, Alexander Pelli, bakade till exempel bullar av kavlad deg fyllda med bergamottkräm toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. I de friare momenten bedöms såväl kreativ höjd som smaksäkerhet, utseende och metod.
Under tävlingen så iakttar juryn finalisterna som bedöms på deras teknik och utförande av hantverket. Juryn smakar även på samtliga bröd och bakverk när de är färdiga. Den välmeriterade juryn leds av ordförande Johan Sörberg, grundare av Art Bakery, NK, och bland annat känd som domare i Hela Sverige Bakar.
Här är finalisterna i Årets Bagare 2020:
Ewa Winge, Kopparlundens bageri i Västerås, uppvuxen i Polen
Maju Rull Tall, Desserterie och Catering i Linköping, uppvuxen i Senegal
Mohamad Khir Alshibani, Konditori Hollandia i Malmö, uppvuxen i Damaskus
Montadar Kanbar, Bullar&Bröd i Stockholm, uppvuxen i Sverige
Paul Florian Ficard, Sandby Stenugnsbageri i Södra Sandby, uppvuxen i Rumänien
Tobias Henke, Skeppsbro Bageri i Stockholm, uppvuxen i Sverige
Tävlingen Årets Bagare avgörs i Nordstan, Göteborg, den 9–12 mars.
Bagarna tävlar två och två per dag i öppna bagerier. Varje tävlande har 75 minuter på sig till förberedelser dagen innan de tävlar och på tävlingsdagen ska de baka allting på 6 timmar.
De tävlande ska baka: 20 st baguetter 36 st kuvertbröd, tre olika sorter 20 st croissanter 20 st Pain au chocolat 20 st söta bullar med frukt/bär 20 st söta bullar med efterdekorering 10 st matbröd, valfritt Ett hemligt moment som avslöjas 1 månad innan tävlingens första dag. I år är det hemliga momentet fullkornsbröd. Juryn bedömer smak, utseende, teknik, variation, nytänk och metod. I tävlingsområdet i Nordstan kommer det att hållas flera demonstrationer under tävlingsdagarna.
Måndag 9 mars:
Kl. 16.00-16.30: Första uppvägningen för finalisterna i heat 1
Kl. 18.30-19.15: Andra uppvägningen för finalisterna i heat 1
Tisdag 10 mars:
Kl. 08.00– 14.00: Tävling för heat 1, Tobias Henke & Montadar Kanbar
Kl. 14.00 – 15.00 : Juryns provsmakning
Kl. 16.00-16.30: Första uppvägningen för finalisterna i heat 2.
Kl. 18.30-19.15: Andra uppvägningen för finalisterna i heat 2.
Onsdag 11 mars:
Kl. 08.00-14.00: Tävling för heat 2, Paul Florian Ficard & Ewa Winge
Kl. 14.00- 15.00: Juryns provsmakning
Kl. 16.00-16.30: Första uppvägningen för finalisterna i heat 3.
Kl. 18.30-19.15: Andra uppvägningen för finalisterna i heat 3.
Torsdag 12 mars:
Kl. 07:00 – 13:00: Tävling för heat 3, Mohamad Khir Alshibani & Maju Rull Tall
Kl. 13:00: Juryns provsmakning
Kl. 15.00 : Prisutdelning i köpcentret Nordstan.
Om Årets Bagare
Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och anordnas för sjunde året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten. Finalen av Årets Bagare och prisutdelningarna för samtliga tre tävlingar sker i köpcentret Nordstan i Göteborg.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer
29 Jan 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"