Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

"Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre"

 
Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre– Mycket talar för att våren och sommaren blir bättre än i fjol, men det handlar ändå om en spillra av de intäkter som en gång fanns, säger Stefan Westerberg. Hotellmarknaden svarade för ett positivt trendbrott i april. Sammantaget mer än dubblades logiintäkterna jämfört med samma månad i fjol – men ligger fortsatt 63 procent lägre jämfört med april 2019.

– Läget är avsevärt bättre än i fjol, men det säger kanske mest om hur otroligt illa det var då. Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen till det bättre med en starkare sommar och någon form av normalisering framåt hösten, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

I april 2019 hade svenska hotell 1 483 miljoner kronor i logiintäkter, en siffra som under samma månad i fjol skrevs till blygsamma 260 miljoner kronor. Det visar helt ny data från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare bearbetat.

Årets april visar på logiintäkter på 555 miljoner kronor, vilket innebär en fördubbling mot i fjol – men likväl ett dramatiskt tapp på 63 procent jämfört med 2019.

Även i Stockholms län är trenden snarlik. Där skrevs aprilsiffrorna till 583 miljoner 2019, 70 miljoner 2020 och 143 miljoner 2021. Det innebär att hotellen i Stockholm förlorat 75 procent av intäkterna jämfört med april 2019.

– Mycket talar för att våren och sommaren blir bättre än i fjol, men det handlar ändå om en spillra av de intäkter som en gång fanns. Läget kommer ljusna i takt med att vaccineringen genomförs. Men det kan ta tid och därför behöver politiken vara beredda på uthållighet i stöden, säger Stefan Westerberg.

Beläggningen på svenska hotell var 26 procent i april 2021. Det ska jämföras med endast 12 procent samma månad i fjol och 59 procent i april 2019.

För hotellen i Stockholms län var motsvarande siffror 20 procent i april 2021, 10 procent april 2020, och 62 procent i april 2019.

– Nu rör det sig åt rätt håll och det är bra. Samtidigt måste regeringen vara vaksam på att det här är verksamheter haft kris i över ett års tid och överväga att sänka kravet på 30 procents omsättningstapp för att få ta del av omställningsstödet. Det kan bli problematiskt om redan svaga företag hamnar i ett läge där man går dåligt, men inte tillräckligt dåligt för att beviljas stöd, säger Stefan Westerberg.




Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms Handelskammare