Frida Winters vann sommeliertävlingen Årets Lily Bollinger
20 Sep 2021
Finalen av Årets Lily Bollinger gick av stapeln i Stockholm 19-20 september och det vara Anette Andersson från Harlequin by Hunger och Törst, Frida Winters från restaurang Frantzén och Cathrine Almqvist från vinbaren Tocayo som tävlade i både teoretiska och praktiska moment.
De praktiska tävlingsmomenten var bland annat att servera två olika viner från Bollinger till ett bord med sex personer, men ett antal olika utmaningar under tiden - både vad gäller uppskattning av mängd i glasen och genomförande. Att servera två olika apéritif på ett korrekt sätt och även känna igen olika stilar på whisky och grappa. En annan del vara att namnege åtta olika ölsorter, känna igen bilder från olika vindistrikt och även logotyper från olika vingårdar.
– Lily Bollinger Award är en yrkestävling där skickliga, kvinnliga sommelierer verkligen får visa prov på sitt sommelierhantverk. Att tävla bygger kunskap, erfarenhet och självförtroende hos deltagarna och ger en språngbräda till att tävla i andra sammanhang men även ger stora möjligheter karriärmässigt och ett stort nätverkande kolleger emellan, säger Emma Ziemann som är tävlingsledare för Lily Bollinger Award.
Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist i syfte att uppmuntra kvinnligt tävlande. Syftet är att hedra minnet av Lily Bollinger som i närmare trettio år tävlade med männen om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen riktar sig både till professionella sommelierer, yrkesaktiva och studerande vid sommelierutbildningar.
Årets final ägde rum på hotell At Six i Stockholm. Den första dagen med enbart teoretiska frågor var utan publik, medan de praktiska proven genomfördes på en scen inför en jury och inbjudna.
Frida Winter som arbetar på restaurang Frantzén lyckades få ihop mest poäng av de tre finalisterna och kan nu titulera sig Årets Bollinger. Förutom titeln vann hon en utbildningsresa till champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel som symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.
- Jag är verkligen överraskad, konkurrensen var stenhård år, sa Frida Winters när hon mottog priset.
Text och foto: Annika Rådlund
20 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"