Glassigt recept: Svenska konditorilandslagets Brända gräddglasstaco
17 Maj 2023
Varje recept är noga utformat för att ge en perfekt balans mellan smaker och texturer.
– Vi är väldigt glada över att tillsammans med Konditorlandslaget ta fram nya glassrecept, baserade på somriga smaker och svenskt strösocker. Tanken med samarbetet är att bjuda både på inspiration, smakglädje och glasshantverk av högsta klass. Vi vet att det finns många glassälskare därute och ville att recepten skulle vara nyskapande men ändå ganska lättlagade. Recepten är verkligen en hyllning till den svenska sommaren och passar att bjuda på vid många olika tillfällen, säger Pernilla Wennerberg, Marketing Manager på Dansukker.
– Grädde, fräsch rabarber, söta jordgubbar och friska blåbär var självklara huvudråvaror till denna somriga glassbonanza tillsammans med Dansukker. Vi hoppas att vi kunnat skapa massor av god inspiration inför den efterlängtade glassäsongen, säger Axel Roth, lagmedlem i svenska konditorlandslaget.
Glassigt recept med kolasås
Bränd gräddglasstaco - Bränd gräddglass i knäckflarns-taco med kolasås
Ingredienser:
5 dl grädde 40%
Knäckflarns-taco
Kolasås
Förslag på servering:Tacoställ, alternativt gör en skål av flarnet och servera på tallrik.
Bränd gräddglass
1.
Sätt ugnen på 200°C.
2.
Häll upp 5 dl grädde i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i ca 60 min tills mängden grädde har halverats. Rör om i grädden ca var 10:e min.
3.
Mät upp strösocker och äggula i en bunke och vispa ihop lätt.
4.
Mät upp mjölk, ugnsbakad grädde och glykossirap i en kastrull.
5.
Koka upp mjölkblandningen och slå den över strösocker och äggula under omrörning.
6.
Vänd ner allt i kastrullen igen och värm glassbasen till 83°C, men gör det försiktigt, det får inte gå över 85°C.
7.
Kyl sedan ner glassbasen tills den är kylskåpskall och kör i glassmaskin till önskad konsistens. Häll upp glassen i en spritspåse och frys in.
Knäckflarns-taco
1.
Sätt ugnen på 170°C.
2.
Mät upp hyvlad mandel och vetemjöl i en bunke och ställ åt sidan.
3.
Mät upp smör, socker, grädde och glykossirap i en kastrull. Koka upp till 115°C.
4.
Vänd ner torra ingredienser i kastrullen och rör till en jämn smet.
Låt svalna i kylen, ca en timme.
5.
Rulla 10 jämnstora bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåtspapper. Se till att ha ordentligt mellanrum mellan bollarna.
6.
Grädda ca 10–12 min, eller tills flarnen är gyllenbruna.
7.
För att få tacoform på flarnet; Lägg en smal kavel eller pinnen i kaveln över t ex diskhon. Låt flarnen svalna något. Lyft flarnet försiktigt med en stekspade, lägg på kaveln så att det formas till ett tacoskal.
Kolasås
1.
Mät upp smör och salt. Ställ åt sidan.
2.
Mät upp grädde och vanilj i en kastrull och låt koka upp.
3.
I en annan kastrull (gärna en stor) mät upp strösocker och glykos.
Koka till 185°C.
4.
När sockret har nått 185°C, dra av kastrullen från plattan.
Tillsätt försiktigt den uppkokade grädden, lite i taget.
5.
Låt blandningen koka ytterligare i ca 5 min.
6.
Häll över kolasåsen i en bunke och kontaktplasta.
Låt såsen svalna till 37°C.
7.
Mixa i smöret och saltet.
8.
Ställ kolasåsen i kylen.
Ta fram spritspåsen med glassen ca 20 min innan servering.
Lägg kolasåsen i en spritspåse. Placera 10 tacoskal så att de står upp på ett fat. Spritsa i glassen i tacoskalen.
Servera gärna glasstacosen i tacohållare.
Om Svenska Konditorlandslaget
Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM.
17 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"