God mat och dryck viktigast för en lyckad resa
10 Jun 2024
Ett restaurangkök till havs innebär helt andra förutsättningar och en rad speciella utmaningar jämfört med i land, enligt Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
– Ombord har vi flera restauranger med olika inriktningar och då personalen roterar på de olika restaurangerna är kraven på kompetensen extra hög. Bufféer kräver noggrann planering för att minska matsvinnet, vilket vi arbetar med genom att exempelvis servera mer i färdiga portioner, säger Janne Lindholm.
Var fjärde svensk svarar att god mat och dryck är viktigast för en lyckad resa eller kryssning. Det är fyra gånger viktigare är exempelvis kriterierna ”billiga priser” och bekvämlighet.
När fartygets menyer bestäms i de olika restaurangerna ombord utgår Viking Line från råvarutillgång, efterfrågan, kundrespons, säsong, och hållbarhet. Olika samarbeten – till exempel tävlingen Årets kock – ger också nya influenser och inspiration.
– Vi arbetar även mycket med lokala råvaror från Sverige, Finland, Åland och Estland, vilket utgör 70 procent av vårt utbud med trogna leverantörer inom Östersjöregionen, berättar Janne Lindholm.
Viking Line är en av Nordens största återförsäljare av vin. Rederiet arrangerar dryckesmässor och har även lanserat eget öl i samarbete med det prisbelönta bryggeriet Rock Paper Scissors Brewing. Dryckerna både i restaurangerna och butikerna ombord är noga utvalda i en process där både passagerare, personal och leverantörer är delaktiga.
– Vi kan se ett fortsatt växande intresse hos våra kunder, speciellt inom vinkategorin där vi satsar stort. Vi har en inarbetad process med ett ambitiöst vinråd som arbetar med att hålla utbudet uppdaterat och attraktivt, med en god relation mellan pris och kvalitet. Vi följer globala trender och försöker alltid erbjuda något nytt och intressant för våra passagerare – och våra kunders feedback ombord är en del av processen i val av drycker, säger Mats Kotka, Head of Retail Operations Viking Line.
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Demoskop bland personer mellan 18–80 år mellan 17–27 november 2023. Undersökningen bestod av 1 000 respondenter vardera i Sverige, Finland och Estland.
Vad är viktigast för dig för en bra upplevelse på resan/kryssningen?
Billiga priser 6%
God mat 27%
Framträdanden 3%
Fina hytter/fint fartyg 6%
Bra service 3%
Gott sällskap 4%
Renlighet 3%
Avkopplande omgivning, inga störningsmoment 6%
Snabb transport till destinationen, schemat 2%
Enkel och smidig resa 2%
Bekväm omgivning 6%
Bra väder, ingen storm 4%
Säkerhet 3%
Bra upplevelser 4%
Annat 6%
Vet ej 16%
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Viking Line
10 Jun 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"