Hotellet vann Sveriges Arkitekters pris Guldstolen
11 Mar 2020
– Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus så inomhusmiljön spelar en stor roll för vår hälsa och välbefinnande. Att lyfta den bästa inredningsarkitekturen är därför viktigt ur ett folkhälsoperspektiv. Dessutom vill vi belöna de skickliga inredningsarkitekterna i vår kår –grattis! säger förbundsordförande Tatjana Joksimović.
Det vinnande arkitektkontoret Wingårdhs, med Gert Wingårdh och Helena Toresson i spetsen, har transformerat lagerbyggnaden från 1930-talet till ett av Sveriges mest säregna hotell. Det hävdar juryn som som lyfter den reducerade färgskalan och materialpaletten, hur de små rummen förvandlas från celler till ombonade hotellrum och den spektakulära takterrassen.
Förutom Blique by Nobis var kulturhuset Selma Lagerlöfs center i Göteborg samt Bar Portal och J. Lindeberg-butiken i Stockholm nominerade till Guldstolen. Juryn har besökt dem och ett 20-tal ytterligare interiörer för att på plats syna vilka kvaliteter som uppstår i möten mellan rum i olika skalor, material och produkter liksom hur människor tar plats i interiörerna.
Juryn för Guldstolen har bestått av journalisten Mark Isitt som är juryns talesperson, inredningsarkitekterna Anna Harbom, Molly Möller och Susann Wessely Gromark samt konstnären Mikael Pauli.
De motiverar sitt val av vinnare så här:
”Med lika delar självförtroende och respekt för arkitekturhistorien har inredningsarkitekterna åstadkommit det omöjliga: konverterat en rationell arbetaroverall till välskräddad kostym, förvandlat en förbisedd bakgårdsfastighet i stadens utkant till en välkomnande urban oas. Årets guldstolsvinnare visar att Gud lever i minsta sladdragning, att även den strängaste modernist mår gott av att bli kittlad under hakan emellanåt och att inlevelse och empati kan försätta betong.”
Guldstolen har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1992 för att belöna och sätta ljuset på bra inredningsarkitektur. För att vinna priset ska inredningen både vara funktionell och estetiskt tilltalande samt ha högt konstnärligt och innovativt värde.
Sveriges Arkitekters syn på bra arkitektur:
Den förbättrar människors vardagsliv genom att utgå från fysiska, historiska, sociala och ekologiska kvaliteter som redan finns på platsen och som svarar mot människors behov.
Den är planerad, ritad och byggd för att stå under lång tid. Framtidens kulturmiljö skapar vi i dag.
Den är en direkt konstform som kan upplevas och användas – varken en typ eller en stil utan en ritad och/eller byggd helhet.
Den blickar framåt mot morgondagens behov och främjar utvecklingen för bättre hållbarhet och resursanvändning.
Foto: Bruno Ehrs
11 Mar 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"