Idag avgjordes finalen i Årets Kock 2025 på Annexet i Stockholm.
–Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt, säger Ida Bauhn som kammade hem segern med god marginal.
Finalen avgjordes i fyra tävlingsmoment, varav tre moment sedan tidigare presenterats för finalisterna. Det sista momentet avslöjades först på tävlingsdagen. Tävlingsmomenten innefattade att först skapa två olika snacks – ett med löjrom/siklöja och ett med valfri råvara – följt av en kall förrätt med råvaror från nordiska vatten. Därefter väntade det otränade momentet där finalisterna skulle tillaga en varm huvudrätt med anka. Det sista tävlingsmomentet i finalen var att skapa en osträtt i söt eller salt tappning.
Ida Bauhn lyckades bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare i finalen Årets Kock 2025. När poängen räknats tilldelades hon 774 poäng. På andra plats kom Jesper Wallqvist med 658 poäng och på tredje plats kom Luqaz Ottosson med 532 poäng.
–Jag är helt ställd just nu, det här har inte riktigt landat än. Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam, säger Ida Bauhn.
Ida är 33 år, bor i Stockholm och arbetar till vardags som köksmästare på Nour, som har en stjärna i Michelinguiden. Som debutant i SM i professionell matlagning 2025 imponerade Ida redan i kvalfinalen där hon hamnade i topp med 389 poäng.
– I år har vi satt ihop en finaltävling som verkligen har utmanat kockarna, både tekniskt och kreativt. Uppgiften att komponera en fullständig meny utmanade finalisterna att visa bredd och precision men också förmågan att tänka snabbt, planera och leverera under stor press, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock.
Det övergripande temat för årets tävling var menyuppbyggnad. Finalisterna bedömdes, utöver smak och metod, på hur väl deras rätter fungerade tillsammans som en fullständig meny, något som var nytt för i år.
– Vi har bedömt både enastående smaker, finalisternas precision och metod samt hur de lyckades skapa rätter som tillsammans bildade en sammanhållen och balanserad meny. Det har varit både spännande och utmanande och vi blev verkligen imponerade över hur finalisterna hanterade helheten och varje moment samtidigt som de visade identitet i sina menyer, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.
– Det har varit en otroligt spännande tävling med ett fantastiskt startfält. Extra roligt är att vi fått se två debutanter verkligen visa framfötterna och placera sig som etta och tvåa i årets final. Det är fantastiskt att se Ida, som enda kvinna i finalgruppen, ta hem segern med sin kreativitet, precision och fingertoppskänsla. Det ska bli så spännande att följa henne under det kommande året som ny regerande svensk mästare i professionell matlagning, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Vid prisceremonin på Annexet fick hon ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Närvarande på scen var även juryordförande Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996.
Med totalt 774 poäng i finalen kan hon nu titulera sig Årets Kock 2025 och svensk mästare i professionell matlagning