Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Lanserar vegetarisk färs tillverkad av grödor från svenska åkrar

 
  • Ny svenskodlad färs som kan användas på samma sätt som köttfärs.

    Ny svenskodlad färs som kan användas på samma sätt som köttfärs.

  • Baserad på flera års utveckling har nu Färsodlarna fått fram en färs av svenska baljväxter och raps. Färsodlarna: Oddgeir Hole, Mats Markgren, Emma Eskilsson och Agnes Ros.

    Baserad på flera års utveckling har nu Färsodlarna fått fram en färs av svenska baljväxter och raps. Färsodlarna: Oddgeir Hole, Mats Markgren, Emma Eskilsson och Agnes Ros.

Föregående
Nästa
 
Färsodlarna lanserar nu sin första helt unika produkt: en svenskodlad färs gjord på bara fyra ingredienser - svensksötlupin, åkerböna, gråärt och raps från svenska åkrar. 

Baserad på flera års utveckling har nu Färsodlarna fått fram den första färsen med rötterna i Sverige. Färsodlarna tar över stafettpinnen från den icke-vinstdrivande aktören Axfoundation, som redan 2017 började utveckla svensk baljväxtfärs. 
Färsodlarna tillträderägandeskapet med ambitionen att öka efterfrågan på svenska baljväxter, och samtidigt bidra tillminskad konsumtion av kött.

– Vi är mycket stolta över denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människortillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott attminska sitt klimatavtryck. Vår första produkt är Svenskodlad Färs som nu finns i dagligvaruhandelnberättar Oddgeir Hole, VD, Färsodlarna.

Färsen

Den svenskodlade färsen är vegansk och man kan använda den precis som vanlig köttfärs i sinavanliga recept. Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps frånsvenska åkrar. Det enda som har tillsatts är salt. Svenskodlad färs är gjord med en så enkel metod att alla med köttkvarn kan göra sin egen färs hemma.

Bara fyra ingredienser
Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Tillsammans bildar ingredienserna en färs som kan ersätta köttfärs. Sötlupin - är en proteinrik baljväxt som näringsmässigt liknar sojabönan, men som går att odla iSverige. Inte att förväxla med den giftiga trädgårdslupinen som växer i landets vägkanter.


Gråärt - är en nordisk ikon som liknar den mångsidiga kikärten. Gråärten ger den svenskodladefärsen en god, fyllig och nötig smak. En historiskt viktig baljväxt som börjar bli allt trendigare attanvända i matlagning.

Åkerböna
- ger den svenskodlade färsen struktur i form av fiber, protein och smak i form av umami.Trots sin goda smak har den tidigare mest använts som djurfoder.

Raps - bidrar med vitaminer och nyttiga fetter. Resterna från tillverkningen av kallpressad rapsolja, såkallad rapspasta, binder ihop de magra baljväxterna och ger färsen en fyllig konsistens och nötigsmak.


Från böna till färdig produktTorkad sötlupin, gråärt och åkerböna läggs i blöt några timmar. Efter förvällningen kokas baljväxternatill en mjuk konsistens, dels för malningens skull, men framförallt för att kroppen ska kunna ta uppbaljväxternas näring och inga lektiner ska finnas kvar. Sen blandas dem med rapspasta och salt för att få rätt konsistens och smak. Slutligen mals allt till fin svenskodlad färs.


Fakta vegetariska trenden
• Marknaden för växtbaserade proteinprodukter har vuxit med nästan 16 procent per år desenaste tre åren. (Källa: Macklean)
• Andelen svenska råvaror i de växtbaserade proteinprodukter som finns på marknaden är liten. Istället dominerar importerad soja. (Källa: Macklean)
• Endast 2% av all odlingsmark i Sverige används för baljväxter. 80% av den svenskabaljväxtproduktionen går till foder, 3% av skörden hamnar på svenska tallrikar. (Källa:Jordbruksverket)




Om Färsodlarna
Färsodlarna odlar färs sedan 2020. Baserad på flera år av svensk utveckling har företaget skapat den första färsen med rötterna i Sverige. Med baljväxter, raps och en gnutta salt vill de förnya svenska färsklassiker – en favoriträtt i taget.




Av: Annika Rådlund Källa och foto: Färsodlarna