Lovisa Hutton vinnare i Bocuse d'Or Sweden Commis Award
2 Maj 2023
Tävlingen Bocuse d'Or Sweden Commis Award arrangeras av den svenska satsningen i Bocuse d’Or och är kocktävlingen som årligen utser Sveriges bästa kvinnliga commis, det vill säga assistent i ett proffskök. Tävlingen avgjordes på Münchenbryggeriet i Stockholm under onsdagen med tre finalister, alla sistaårselever på kockgymnasier.
- Jag älskar att laga mat och är samtidigt en tävlingsmänniska. Vi hade ett väldigt bra teamarbete i tävlingsköket och kunde hålla oss lugna och servera allt på tid så det kändes väldigt bra idag, sa Lovisa Hutton direkt efter tävlingen.
De tre finalisterna hade till uppgift att på två timmar tillaga en rätt för sex personer med huvudråvaran kolja. Lovisas vinnarrätt bestod av smörstekt kolja med en ragu på spritärtor och sparris, tartelette på picklad silverlök fylld med citroncreme och löjrom samt en gulbeta fylld med pesto på pistagenötter, ramslök, gräslök och gammelknas. Till det serverades en vitvinssås smaksatt med sherry och dillfrön.
Juryns motivering:
Med imponerande elegans och välbalanserade höga smaker har vinnaren visat upp ett mycket professionellt hantverk som vittnar om en lovande framtid.
De tre finalisterna var, förutom Lovisa Hutton från Sturegymnasiet i Halmstad, Linnéa Henriksson från Dackeskolan i Mjölby och Tilda Svensson från Apelrydsskolan i Båstad.
För Lovisa Hutton innebär vinsten att hon får följa med Team Sweden till europafinalen i Bocuse d’Or Europe i Trondheim nästa vår, hon får dessutom en valfri kurs på Restaurangakademien och en middag för två på Tommy Myllymäkis Aira.
- Det var både hög energi och riktigt hög nivå i alla tävlingsköken. Det är roligt att se hur många kocktalanger som finns i Sverige och vi hoppas att den här tävlingen ska uppmuntra ännu fler att vilja tävla i matlagning och kanske framför allt locka fler till kockyrket, säger Jesper Johansson, tävlingsledare och vd Restaurangakademien.
Tävlingen bedömdes av en jury bestående av tidigare vinnaren Thilda Mårtensson, Peter Asp Jelksäter, Marie Skogström och Jesper Johansson, tävlingsledare.
Bocuse d’Or grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB. Bocuse d’Or Sweden Commis Award arrangeras i år för fjärde gången i rad. Syftet är att attrahera fler unga till kockyrket och få fler kvinnor att ställa upp i tävlingssammanhang.
Av: Annika Rådlund Källa: Bocuse d'Or Sweden
Foto: Foto: Samuel Unéus
2 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"