Michelinkrogen Aira förvärvar Julita Wärdshus
8 Maj 2023
Ambitionen är att göra den pittoreska Sörmlands-gården till en gastronomisk destination.
–I 15 år har jag drivit Julita Wärdshus – och det med stor glädje. När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraften som behövs för att ta Julita till den nivå som platsen förtjänar. Restaurangen har verkligen potential att bli en Michelin-destination, säger Tommy Myllymäki.
Kökschef på Julita är ingen mindre än Gustav Leonhardt – vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och Sveriges representant i den globala tävlingen Bocuse d’Or 2024/25.
–Det ska bli superkul att komma ut till Julita. Att få laga mat i hög klass i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kommer under det här året, säger Gustav Leonhardt, vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och kökschef på Julita.
Expertisen, hantverksnivån och kreativiteten från Aira är ständigt närvarande men Julita kommer stå på helt egna ben, bland annat med en tydligare nordisk och lokal profil på menyn. Upplevelsen på Julita inkluderar, utöver matupplevelser i världsklass, även övernattning i historiska miljöer samt frukost.
Middag serveras i form av en längre meny i restaurangen som har 10 bord med plats för totalt 24 samtida sittande gäster. Rummen för övernattande gäster är enkla och belägna i vackra herrgårdsflyglar på Julita Gård där vissa delar kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. På morgonen avnjuter gästerna en lantlig hantverksfrukost serverad i restaurangen.
Pi Le, som numera inte bara är kökschef på Aira utan dessutom delägare, blir även delägare i Julita.
–Vi tycker det ska bli väldigt roligt att skapa en restaurangupplevelse på hög nivå med en tydlig lokal sörmländsk och nordisk prägel, säger Pi Le, delägare och kökschef på Aira.
Restaurangen kommer att ha öppet från 1 juni till mitten av september under det första året.
Julita Wärdshus kommer fortsatt även bedriva sina verksamheter med enklare café och lunchservering för övriga besökare.
8 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: