Miss Li lanserar ekologisk och vegansk cava
24 Maj 2022
Cava Complicado de Miss Li består av en blandning av druvorna Macabeo (75%) pcj Chardonnay (25%) och är odlade i enighet med reglerna för ekologisk odling.
– Jag älskar Spanien. Där har jag turnerat med min musik, och vi brukar njuta av mat och dryck - antingen uppe i en mysig bergsby, eller så slår vi oss ner på ett torg i staden och betraktar människor som passerar i timmar. När jag fick möjlighet att lansera mitt alldeles egna vin var det en självklarhet att det var en cava jag ville släppa. Eftersom vegan och äter växtbaserad mat var det också viktigt att vinet skulle vara veganskt, säger Miss Li.
Jäsningen sker i 14 gradiga rostfria ståltankar innan det är dags för den andra jäsningen som sker i flaskan i horisontalläge i minst 11 månader. Den har en fyllig mousse och tydliga toner av kex och brioche med ton av söta äpplen och citrusfrukt.
– Jag vet hur inställningen är till kändisviner och så, och så kände jag att det här känns alldeles för spännande för att tacka nej till. Jag kände också att om det är lite lökigt med kändisvin så får det väl vara det. Om jag hade varit rädd för att göra lökiga saker så hade jag aldrig släppt låten Oh boy för femton år sedan. Jag har så många nördiga musikkompisar och nördar inom alla dess changers och ja många säger "hur kan du göra popmusik som är så lättillgänglig och så", och jag bara älskar att göra den musiken jag gör, jag älskar att göra pop. Jag älskar att tala ett språk som alla kan förstå. Om det då är lökigt så får det vara det, säger hon med ett skratt.
Det är också anledningen till att hon valde att göra en cava istället för champagne, för att det skulle vara tillgängligt för fler.
Etiketten skissade hon själv upp formen på och lade fram sin id'e för musikkompanjonen Sonny, som sedan utvecklade den vidare. I motivet finns hennes ansikte med böljande hår på båda sidor av etiketten och högra upp på halsen finns även en av hennes två hundar avbildade.
Till vinet passar det att äta vegansk mat och snittar, som fördrink och till en dessert med äpple. Hon tycker att det är konstigt att vissa rekommenderar kött till veganska viner för då förlorar det lite poängen med att framställa ett vin på veganskt sätt.
Doft: Friska citrustoner med inslag av äpplen och päron.
Smak: Torr, frisk och fruktig smak med inslag av äpplen, päron och citron.
–Min cava är precis som jag - livlig, sprudlande och en smula komplicerad, säger Miss Li.
Text och foto: Annika Rådlund Foto: Solera
24 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: