"Mycket handlar om logistik och att bygga smarta flöden"
30 Mar 2023
– Få platser är så intensiva som hotell, så fulla av liv. Många människor trängs på en liten yta och dessutom byts merparten av gästerna ut närapå dagligen. Det ställer speciella krav på arkitekturen.
Martin Montelin från arkitektbyrån Fojab menar att man måste se flera delar av ett hotell när man planerar, för att det ska bli så optimalt som möjligt.
– Hotell är lyxiga oaser och supereffektiva arbetsplatser – samtidigt. Det som ska kännas som ett avbrott från vardagen för gästerna är just vanlig arbetsdag för personalen. Som arkitekt gäller det att förstå båda sidorna.
Vad är mesta utmaningen med att rita hotell?
– Mycket handlar om logistik och att bygga smarta flöden i de delar som gästen inte ser. I Skandinavien, där personalkostnaderna är höga, är det viktigt att kunna bygga hotell som går att drifta på en liten personalstyrka. Rummen ska gå fort att städa, frukost och reception ska skötas av så få som möjligt. Det ska finnas separata hissar för gäster och linne – det är en hel värld där bakom som du som gäst aldrig märker av. På konferenshotell ska man också se till att de vanliga hotellgästerna inte störs av en hop konferensgäster som ska in och ut ur byggnaden och plötsligt ha fika samtidigt. Det handlar, återigen, om att ordna flöden så att gästerna inte stör varandra och få alla att känna sig välkomna.
Finns det något facit på hur ett bra hotell ska utformas?
– Egentligen inte, hotell behöver vara olika. Varje hotell ska ha sin nisch, sitt speciella erbjudande och tillföra värden till den specifika plats de ligger på. Som arkitekt krävs en lyhördhet inför beställarens behov och till omgivningen, så att vi kan utforma unika lösningar. Sedan går det naturligtvis trender i allt. Just nu ska hotellen kännas lite som hemma, man ska stiga rakt in i en varm och ombonad miljö snarare än att mötas av en formell receptionsdisk. Receptionen flyttas längre in i entrélokalen och du möts istället av en bar eller restaurang.
Förklara hur du ser på F&B?
– Det står för Food & Beverage och har blivit ett allt viktigare komplement till boende- och konferensverksamheten. För hotell som inte kan bygga ut med fler rum kan F&B vara en expansionsmöjlighet. Utvecklingen hänger också ihop med en förändrad syn på hotellets funktion. Traditionellt sett var hotellet en sluten värld förunnad gästerna, men framgångsrika hotell idag är de som öppnat upp och blivit mötesplatser som lockar både gäster och lokalbefolkning att ta en drink i baren.
Den här trenden med utsuddade gränser mellan olika typer av besökare har nått konferenshotellen också. Affärsresenärerna har börjat ställa nya krav. De vill att konferenshotellen ska kännas lite roligare, vara lite ballare, ha en lite härligare atmosfär och erbjuda något extra, som ett spa exempelvis. Så konferenshotellen kommer att behöva bredda sitt utbud.
Hur tar hotellarkitekterna sig an klimatutmaningarna?
– Att förlänga livslängden på befintlig bebyggelse genom att ge den en ny funktion – det är hållbarhet på riktigt och potentialen för hotell är stor. Det här är förstås min personliga åsikt, men jag tycker att hotell i gamla byggnader ofta är charmigare än nybyggda. Gamla byggnader kräver lite oväntade lösningar som ger en speciell känsla och karaktär. Genom att placera ett hotell i ett posthus, polishus eller gammalt fängelse kan man också hjälpa hotellet att få en viss profil, som gör att det sticker ut från mängden. Men det behöver inte vara ett pampigt hus från förra sekelskiftet. Vi måste ta hand om även det nyare beståndet. Uttjänta kontorsbyggnader kan fungera utmärkt som hotell!
Hur man använder ytorna är viktiga förklarar han.
– Av både ekonomiska och klimatmässiga skäl är det också viktigt att hushålla med ytorna. Det gäller att pussla med de stora ytorna på konferenshotell så att flera olika evenemang kan pågå parallellt utan att de stör varandra. Av samma anledning ser vi också en trend att de stora frukostmatsalarna – så typiska för hotell i Skandinavien – är på väg bort. De används bara ett par timmar på morgonen och står ofta tomma resten av dagen. Jag tror vi kommer se samma utveckling i Sverige som i övriga Europa att frukosten inte automatiskt ingår i priset. Det blir något man kan välja att lägga till själv, frukosten blir lite exklusivare, anstormningen varje morgon försvinner – och ytorna kan minska.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Fojab
30 Mar 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: