Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Naturboende vann Plåtpriset 2021

 
  • På Synvillan är taket tillverkat av vass och väggarna är täckta med en polerad och mönstrad plåt som reflekterar naturen runtomkring.

    På Synvillan är taket tillverkat av vass och väggarna är täckta med en polerad och mönstrad plåt som reflekterar naturen runtomkring.

  • Guldregn över arkitekt Thomas Sandell i den livesända finalen och prisutdelningen som presenterades av arkitekt Erik Andersson och moderator Kristin Kaspersen.

    Guldregn över arkitekt Thomas Sandell i den livesända finalen och prisutdelningen som presenterades av arkitekt Erik Andersson och moderator Kristin Kaspersen.

  • Synvillan, som ligger i Eriksberg Hotell & Safaripark, är byggd på tre meter höga pelare.

    Synvillan, som ligger i Eriksberg Hotell & Safaripark, är byggd på tre meter höga pelare.

Föregående
Nästa
 
Under en livesänd prisutdelning den 18 mars korades vinnaren av Plåtpriset 2021. Det var Sandellsandberg arkitekter som kammade hem priset för sitt spektakulära naturboende inne på Eriksbergs safaripark.

Bland årets finalbidrag var Sandellsandberg arkitekter nominerade med två projekt, Fisksätra Folkets Hus och Synvillan, bland de sex finalisterna. Men det var till sist Synvillan som kammade hem förstapriset och får stå som en symbol för både innovativt och hållbart byggande. Huset drivs med solenergi och gas och är försedd med en förbränningstoalett. Väggarna är täckta med en polerad och mönstrad stålplatta som reflekterar naturen runtomkring.

–  Meningen var att byggnaden inte skulle synas så mycket, att den skulle falla in i naturen och då hittade vi det här materialet - som ju var ett jättespännande material som inte har använts så mycket faktiskt. Det är ett tyskt material, tysk plåtprodukt, en lite bucklig rostfri plåt som gör att när man sätter upp den så försvinner nästan byggnaden, berättar arkitekten Thomas Sandell om materialvalet. 

Huset är byggt på tre meter höga pelare inne i Eriksberg Hotell & Safaripark i Blekinge. Besökare som hyr boende där kan genom en glasplatta i golvet se parkens djur. Taket är täckt av vass.

– Det finns en lokal tradition att göra sådana här vasstak. Så vi tänkte att vi kombinerar vi de här två grejerna, det lokala hantverksmässiga och det här hightechiga plåtmaterialet. 

Synvillan är 50 m2 och har två rum och pentry.

– Det är en plåtkåk ungefär. Plåten i sig är ju det viktiga här, men sen blev det också lite kul att kombinera det med här vasstaket. Det blev en väldigt fin kontrast.

Han är nöjd med både resultatet och platsen den är placerad på.

– Det är en jättefin plats, fantastiskt läge också. Den är dock ganska svåråtkomlig så det var inte så himla lätt att bygga där, man fick släpa ganska mycket för hand, som stora plåtbitar när det blåste nordanvind i januari.

Vinnarmotiveringen löd:
”Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till sin omgivning. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval”.

Plåtpriset delas ut i syfte att uppmuntra och hylla innovativt och hållbart byggande. Priset tilldelas en svensk arkitektbyrå som under 2020 färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.


Synvillan
Plats: Eriksberg Hotell & Safaripark
Arkitektbyrå: Sandellsandberg arkitekter
Ansvarig arkitekt: Thomas Sandell
Plåtmaterial: Rostfritt stål
Plåtslageriarbete/plåtmontage: PMB Sverige AB
Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur
Byggentreprenad: PMB Sverige AB

Juryn för plåtpriset 2021:
Andreas Forsberg, AQ3 Arkitektur
Elise Grosse, Sweco
Erik Andersson, Erik Andersson Arkitektbyrå





Text: Annika Rådlund Foto Synvillan: Åke E:son Lindman



Se även: Här är finalisterna till Plåtpriset 
och Två hotell finalister till Plåtpriset