Tävlingen Årets konditor är tillbaka efter ett års ofrivilligt uppehåll. Fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till final och ska nu göra upp om den prestigefyllda titeln
Tävlingen har funnits sedan 1988 och enligt tradition präglas årets final av ett noga utvalt tema. I år ska de tävlande utgå från temat Fenomen. De ska på tio timmar, fördelat över två dagar, skapa totalt 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter samt 10 stycken tallriksdesserter. Både teknisk skicklighet, smakprecision och kreativ höjd där minsta detalj räknas.
– Jag är otroligt nyfiken på hur årets finalister kommer att tolka årets tema Fenomen, där bara fantasin sätter gränserna. Efter ett år kantat av pandemi, där många konditorier befunnit sig i ett pressat läge, så är Årets Konditor efterlängtad i branschen. Just därför är det upplagt för att årets final ska bli en riktig show där de tävlande redan visat att de håller allra högsta nivå. Om de är hälften så förväntansfulla som jag är så är vi garanterade en final utöver det vanliga, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.
Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under två dagar. Finalen avgörs inför publik och samtliga tårtor, bakverk och desserter bakas på plats och bedöms av en smakjury och en metodjury.
Finalisterna i Årets Konditor 2021
Jimmy Wollberg, bor i Olofstorp, driver Berzelii choklad i Göteborg och lärare på Yrgo i Göteborg
Sara Nilsson, bor i Lerum, arbetar på Roots Foodmarket i Göteborg
Kasper Kleihs, bor i Sundbyberg, arbetar på Etoile i Stockholm
Jessica Pettersson, bor och arbetar i Stockholm, Gateau
Andreas Modd, bor och arbetar i Nynäshamn, Chokladhuset
Segraren tår 40 000 kr samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den titeln Årets Konditor.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer