Ny kokbok utvecklas
17 Feb 2024
Projektet leds av Sabaheta Vehabovic, verksamhetsutvecklare för NBV Väst. Som verksamhetsutvecklare arbetar hon med både etniska och traditionellt svenska föreningar.
– Mat samlar människor lika lätt oavsett bakgrund. Inom NBV finns en stor mångfald och människor från olika nationaliteter och ursprung bär på sin speciella matkultur. Vi kan använda måltiden som ett folkbildande möte och diskutera vad mat som kulturarv är i Sverige idag, säger Sabaheta Vehabovic.
Under våren, fram till den 30 april, kan recept nomineras och studiecirklar anordnas där olika maträtter kan provas. Studiecirklar har startats i bland annat Göteborg, Skövde, Västerås, Norrköping, Malmö, Gislaved, Värnamo, Jönköping, Östersund, Örebro och Karlstad. Maten ska spegla olika kulturer och geografiska områden samt beskriva varför maträtten är intressant ur ett kulturellt perspektiv.
– Till exempel kan det handla om att maträtten har en historisk betydelse eller äts vid en viss högtid. Alla som använder kokboken kommer att kunna prova att laga och äta en maträtt från någon annans kultur, säger Sabaheta Vehabovic.
I början av sommaren kommer en panel att bedöma och välja ut recept bland alla de bidrag som har nominerats. Kokboken, som publiceras i december 2024, blir på svenska, men recepten ska finnas tillgängliga på olika språk så att det är lätt också för den som inte kan svenska att använda kokboken.
17 Feb 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: