Nyöppnad restaurang på padelpråm
Pråmen har en restaurang och två padelbanor. Foto: Josh Feron
Med ett utbyggt däck blev det fler sittplatser för de som vill äta och dricka, eller bara titta på de som spelar.
Bygget har utförts av Marin & Haverikonsult i hemmahamnen på Kvarnholmen.
Många går ombord för utsikten och lite mat och dryck.
Restaurangen blev färdigbyggd till säsongspremiären 1 maj.
18 Maj 2022
Initiativet är en del i Stockholms Hamnars arbete med att öka utbudet kring Stockholms innerstadskajer.
– Det är en strategi för att skapa mer aktivitet kring kajerna och vi nappade på det här förslaget från Stockholm Sea padel. De kryssar runt och lägger sig inte permanent någonstans, så det behövs inget bygglov för det, det kan annars kan vara lite klurigt på de här platserna, förklarar Camilla Strümpel som är kommunikationschef på Stockholm hamnar.
Pråmen är 41 x 13 meter och har två padelbanor.
– Vi har byggt allt i egen regi, på hemmakajen Kvarnholmen i Stockholm. Vi är ett rederi med bogserbåtar med pråmar och jobbar vi med den här typen av byggentreprenader annars också, förklarar Oliver Lagne från Marin & Haverikonsult som är delägare i Stockholm Sea padel.
Innan det blev padelbanor på den så användes den vid byggnationen av nya SL-bron vid Slussen.
Att bygga banor på det här sättet är inte så stor skillnad mot att bygga på land.
– Normalt sett så står padelbanor ganska fristående på en betongplatta och det gör de även här. Det här är en 400 ton stålpråm men vi har valt att förstärka lite emot skrovet och så där. Det viktiga är att ytan som banorna placeras på är helt slät. Det är inte alla pråmar som har släta däck, i vårt fall har har den en stålponton så då har vi kunnat svetsa alla bärande konstruktioner i däck på pråmen.
– Utmaningen att bygga padelbanor på vatten är att hitta ett system där pontonen inte rör sig, ett system där rörelsen ombord blir liten och inte påverkar spelet. Det får inte bli några stötar och den ska röra sig mjukt och fint. Bygger man på rätt ponton från början så ska det fungera i slutändan
Storleken på den här typen av lastbåt har betydelse.
– Pråmens egen vikt har ganska stor inverkan på hur den rör sig i vattnet, utmaningen är hur man gör det här ekonomiskt och byggnadstekniskt. Flera andra har försökt på mindre enheter, men då kan man inte ligga vid lite mer utsatt läge för man blir påverkad av vind och vågrörelser.
–Vi hade en enklare fikaverksamhet i fjol, men i år har vi även en enklare restaurangverksamhet. Det finns ett kök och en bar samt fler aktiviteter ombord - som till exempel möjligheten till företagsevent, kick-offer och andra sociala tillställningar. Ifjol hade vi bara en toalett men nu har vi även duschar, berättar Maria Cossor från Stockholm Sea padel.
–Allt detta har vi byggt i 20 fots containrar som är hopskarvade. Vi har byggt på land och sedan hänger de på konsoler utanför banorna, fyller Oliver Lagne i.
Padelbanorna är bokningsbara för alla och de kommer att kryssa runt från första maj till september. Den går även att boka för olika event.
– Det här riktar sig till alla som tycker att det här är kul med en annorlunda upplevelse, här går det att spela padel i solnedgången framför slottet. Majoriteten som kom även förra året när vi bara hade cafédelen var de som ville titta på när andra spelar och som var lite nyfikna. Det är liveunderhållning så det blev mer en mötesplats, vilket fick oss att vilja satsa vidare säger Maria Cossor.
Fakta Stockholm sea padel
Antal padelbanor: 2
Antal padelpråmar: 1
Byggd av: Marin & Haverikonsult AB.
Bygget ägde rum: På Kvarnholmen.
Tid för byggnation: 2021 byggdes banor, café och en takterrass.
2022 utbyggt däck, kök och bar.
Kryssar: Skeppsbron, Marievik, Strandvägen och Norr Mälarstrand i Stockholm.
Kryssningsperiod: 1 maj till september.
Text: Annika Rådlund Foto: Josh Feron och Maria Cossor
18 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"