Pelago - ny takrestaurang med plats för 700 personer
Pelagos kökschef Erik Gustavsson tillsammans med projektägar Matilda Jackson på Katarinahusets tak, där restaurang Pelago öppnar den 15 maj.
Med stora serveringsytor kan många gäster bli serverade samtidigt.
Högst upp på fastighetens tak har det byggts på en uteservering (här sett från Katarina gångbro - Mosebacke).
15 Maj 2024
Inspirationen till Pelago kommer ur idén om en kultur och matfestival som får sträcka sig över en hel sommar. Uteköket har en specialbeställd grill från England. På den 760 kvadratmeter stora serveringen erbjuds den grillade maten, tillagad över öppen eld på den 5 meter långa grillen, flera olika barer och en hisnandeutsikt över Stockholm i alla väderstreck.
–På Pelago vill vi bjuda på känslan av sommardagar som aldrig tar slut. Kulturen har en betydande roll för hela sommaren och DJs och liveakter kommer fylla taket med musik. Vi har också fixat barer på hjul så att du som gäst aldrig behöver ta mer än ett par steg för att beställa det du vill, säger Gustav Norberg, restaurangchef på Pelago.
– Inspirationen är hämtad från flyget, där man serverar dryckerna från en vagn. Det kommer att finnas två stycken som går runt här. Om man sitter vid ett bord och inte vill resa sig upp igen, eller inte vill köa vid baren, så kan man köpa där istället, förklarar Matilda Jackson.
Underhållning, mat- och bar
I barerna har gästen möjlighet att beställa Pelagos egna sommardrinkar på burk, framtagna i samarbete med Stockholms Bränneri. Drinkarna är inspirerade av de fyra elementära smakerna som återfinns i cocktails; ”Bitter” med smak av jordgubbar, ”Sur” med smak av rabarber, ”Salt” med smak av kokos/grapefrukt, och ”Söt” med smak av galiamelon.
– Det var viktigt för oss att arbeta med enlokal aktör som har ett genomgående miljötänk, och Stockholms Bränneri är ju några av de bästa vi har när det kommer till kvalitet och kreativitet, säger Gustav Norberg.
Sommaren på Pelago bjuder på en rad olika evenemangmed DJ-set i solnedgången och live-spelningar med hela Stockholm som backdrop. Redan nu presenteras artister och DJ:s som Bella Boo, Towlie, Stephen’s Shore, och Andreas Tilliander & Goran Kajfeš. Bokningschemat hålls levande och Pelagos sociala kanaler uppdateras löpande med sommarens alla bokningar och events.
För att det ska vara så flexibelt som möjligt för gästerna så kommer man endast att arbeta med drop-in, utan bordsbokning. Något man tror kommer att locka både gäster som vill vara spontana och komma upp och äta något litet och för dem som kanske inte kan ange exakt tid då de kommer.
– Vi kommer att ha öppet från klockan 15 alla dagar och och fredag till söndag kör vi även lunch. Nu under premiärveckan kommer det att hända många extra grejer, säger Matilda Jackson med ett leende.
15 Maj 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"