Pluras Husman Akvavit

PLURAS HUSMANEn av Sveriges mest folkkäre artister Plura Jonsson lanserar en alldeles egen akvavit: ”Pluras Husman Akvavit”. Plura, som är högaktuell med en ny kokbok om svensk husmanskost, har många strängar på sin gitarr: Artist, låtskrivare, programledare, matlagare, konstnär, författare och nu också brännvinsfabrikör.

Plura väljer själv att beskriva sin akvavit så här. ”Med stolthet och glädje bjuder jag er en traditionell sädesakvavit, som ett gitarrackord klingande i skymningen med toner och doft av anis, kummin, fänkål och pomerans.” På frågan om hur idén till en egen akvavit uppkom svarar Plura ”Eftersom jag gjort en kokbok om svensk husmanskost och försöker bidra till att hålla det svenska matarvet vid liv, ville jag göra detsamma på dryckens område, i det här fallet det svenska brännvinet.”

Enligt Plura ska en bra akvavit vara ”frisk och upplyftande och varken vara för len eller för stark, gärna med inslag av pomerans.” Som namnet vittnar om passar den här akvaviten perfekt till det svenska matarvet såsom sill, Janssons frestelse, rotmos och fläsklägg. ”Den passar även väldigt bra till all julmat som snart stundar”, tillägger Plura.

Pluras Husman Akvavit är en produkt av ekologiskt odlade jordbruksråvaror vilket gör den Kravmärkt. Ryktet säger att det inte kommer vara en engångsföreteelse för Plura Jonsson att sätta sitt namn på ädla drycker så håll ögonen öppna för vad som händer härnäst.

Läs också