Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept på kakor och jordbubbstårta av Kristina Ahlström

 
  • Recepten finns även med i den nyutgivna boken Hannas kaffestuga.

    Recepten finns även med i den nyutgivna boken Hannas kaffestuga.

  • Astrids lavendeldrömmar finns med i Kristina Ahlströms bok.

    Astrids lavendeldrömmar finns med i Kristina Ahlströms bok.

  • Elsas kolakakor och Gunhilds jitterbuggare.

    Elsas kolakakor och Gunhilds jitterbuggare.

  • Småkakor av Kristina Ahlström.

    Småkakor av Kristina Ahlström.

  • Majas mormors fina tårta med jordgubbar bakad av Kristina Ahlström.

    Majas mormors fina tårta med jordgubbar bakad av Kristina Ahlström.

Föregående
Nästa
 
Kristina Ahlströms bakintresse tog henne till baktävlingsprogrammet Hela Sverige bakar 2015. I början av sommaren kom hennes skönlitterära bok Hannas kaffestuga ut. Det är en feelgood-bok som handlar om Hanna som ska öppna ett eget café, blandat med härliga recept. Här delar hon med sig av några recept som finns med i boken. 

Astrids lavendeldrömmar
Det här receptet har jag fått från Anna Lund, elmervilgot_365 på Instagram.
Kakan är döpt efter Annas farmor.


Det här behöves till cirka 48 stycken underbara drömmar:
Ingredienser:
100 gram rumsvarmt smör
3 dl lavendelsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rumsvarm rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Förbered:Plocka 20 fina lavendelblommor. Ta också gärna några till dekorationen av ditt kakfat.
Mixa 3 dl strösocker med lavendelblommorna. Låt det här sockret stå minst 2 timmar innan du använder det.

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, lavendelsocker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst.
Tillsätt oljan och sikta ner vetemjölet blandat med hjorthornssaltet.
Blanda snabbt samman till en smidig deg.
Dela den i fyra lika stora bitar, rulla ut varje del till en fingertjock längd.
Dela varje längd i tolv bitar.
Rulla varje bit till en boll och lägg på plåt täckt med bakplåtspapper.
Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut lite i ugnen.
Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.

 

Elsas kolakakor

Det här receptet har jag fått från Helen Larsson, helensboktips på Instagram.
Kakan är döpt efter Helens mormor.


Det här behövs till cirka 60 stycken seggoda kolakakor.
Ingredienser:
200 gram rumsvarmt smör
2 ¼ dl strösocker
1 äggula
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta samman alla ingredienser, gärna i matberedare, till en fast kakdeg.
Dela den i sex lika stora delar.
Rulla ut dem och lägg tre rullar på varje plåt täckt med bakplåtspapper.
Platta till dem något och grädda i 10 minuter.
Skär sneda kakor och låt dem sedan kallna på plåten.
 

Majas punschkringlor

Ett enkelt recept, smör, vetemjöl och punsch rörs ihop. 75 kringlor ska det bli, Hanna gör 20. Stora, generösa och gudomligt goda, penslade med ägg och knaprigt pärlsocker på toppen.

Det här behövs till 20 stora helt underbara punschkringlor.
Ingredienser:
350 gram rumsvarmt smör
5 ¼ dl vetemjöl
5 msk punsch
Till garnering: 1 ägg och pärlsocker


Gör så här:
Blanda snabbt ihop smör och vetemjöl till en deg, arbeta in punsch och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 20 lika stora delar och forma dem till kringlor.
Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på rikligt med pärlsocker.
Grädda i 7–10 minuter.

 

 

Lenas syltkakor med mandelspån

Det här behövs till cirka 40 stycken knapriga, sega, söta och makalöst goda kakor.
Ingredienser:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
Drygt 1 dl potatismjöl
Fyllning: fast hallonsylt
Pensling: ägg
Dekoration: mandelspån


Gör så här:
Blanda snabbt samman smör, socker och de båda mjölsorterna, gärna i matberedare.
Degen ska inte vara fastare än nödvändigt, för att du ska kunna kavla ut den.
Låt den ligga cirka 1 timme i kylskåp.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen och ta ut kakor med ett runt mått, cirka 5–6 cm i diameter.
Lägg en klick hallonsylt på varje kaka och vik ihop den i halvmåneform.
Pensla noga hela kakan och strö på rikligt med flagad mandel.
Grädda cirka 10 minuter.

 

Maggans Stockholmskakor


Det här behövs till 60 kakor
Ingredienser:
300 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
6 ½ dl vetemjöl
Till garnering: körsbärssylt,
2–3 dl hackade hasselnötter
ev. florsockerglasyr


Gör så här:
Rör samman smör och socker. Tillsätt äggulan, vaniljsocker och vetemjöl.
Arbeta samman till en smidig deg.
Dela den i tre lika stora delar.
Rulla dem till längder, cirka 2 ½ cm tjocka.
Rulla längderna i hackade hasselnötter och ställ dem kallt cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär längderna i skivor och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning i mitten av varje kaka, gärna med skaftet på en trägaffel.
Fyll hålet med körsbärssylt.
Grädda cirka 12–15 minuter.
Glasera kakorna med florsockerglasyr om så önskas.

Gunhilds jitterbuggare

Det här behövs till cirka 30 stora läckra kakor
Ingredienser:
200 gram rumsvarmt smör
4 ½–5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 äggula
Fyllning:
2 äggvitor
1 dl strösocker


Gör så här:
Arbeta snabbt samman smör, mjöl, strösocker och äggula, gärna i matberedare.
Lägg degen i kylskåp i 1 timme.
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills det blir en fast och formbar maräng.
Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, cirka 20 x 30 cm.
Bred hälften av fyllningen på vardera mördegsplatta och rulla ihop dem som rulltårtor.
Lägg rullarna på en skärbräda och ställ kallt i 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär rullarna i 1–2 cm tjocka skivor.
Bli inte orolig om det blir kladdigt och marängen svämmar över, det ordnar sig i ugnen.
Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda 12–15 minuter.

 

Majas mormors fina tårta med jordgubbar


Smeten ska gräddas i pannkakslagg. Det är ingen vanlig pannkakssmet, en hel del smör ska skiras och vispas med socker tills det blir vitt. 

Det här behövs till en tårta som räcker till 8 personer:
Ingredienser:
200 gram smör
200 gram strösocker
4 ägg
100 gram vetemjöl
Till fyllning: jordgubbssylt
Till garnering: 3 dl vispgrädde och färska jordgubbar


Gör så här:
Börja med att skira smöret.
Lägg smöret i en kastrull. Låt smälta på låg värme utan att röra i kastrullen.
När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
Låt det skirade smöret kallna.
Vispa det sedan tillsammans med strösockret tills det blir vitt och pösigt.
Rör ner ett ägg i taget.
Sikta ner vetemjölet.
Grädda i stekpanna 3 bottnar (som pannkakor)
När bottnarna kallnat, lägg ihop dem med jordgubbssylt emellan.
Garnera med vispad grädde och färska jordgubbar.



Källa: Kristina Ahlström