Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept: Spenatpaj på kikärter och Chiafrökräm med kokos och bär

 
  • Spenatpaj på kikärter och Chiafrökräm med kokos och bär.

    Spenatpaj på kikärter och Chiafrökräm med kokos och bär.

  • Recepten finns även med i Välj Hälsa Receptboken, som är en  uppföljaren till Professor Stig Bengmarks bok Välj Hälsa.

    Recepten finns även med i Välj Hälsa Receptboken, som är en uppföljaren till Professor Stig Bengmarks bok Välj Hälsa.

Föregående
Nästa
 
Stig Bengmark har  skrivit boken Välj Hälsa! och är nu aktuell med uppföljaren Välj Hälsa Receptbok, som är fylld av hans och hustruns Mariannes bästa recept för antiinflammatorisk kost och livsstil. Här delar de med sig av två av sina favoritrecept.

Professor Stig Bengmark har forskat i över 60 år forskat om nutritionens betydelse för ohälsa, och under de senaste 30 åren har Stig fördjupat sin forskning inflammationens betydelse och tarmflorans roll vid uppkomst av ohälsa. 

I receptboken finns 75 recept för flera generationers hälsa: soppor, matiga sallader och många fräscha gröna rätter för vardag, fest och buffé. Läckra bröd utan gluten, smakrika tillbehör som gör det lätt att variera vardagens måltider samt fisk- och kötträtter helt enligt Välj hälsas principer. Och givetvis några naturligt söta desserter att bjuda på efter maten allt för en festligare, nyttigare tillvaro.



Spenatpaj på kikärter


En paj med rik fyllning av grönsaker i äggstanning. Önskas en helt slät paj, lägg grönsaksblandningen i matberedaren och mixa den slät innan den blandas ner i äggstanningen och skalet fylls. Servera gärna pajen ljummen med festligt finfördelade färska grönsaker och Pepparrotsröra med vitlök och citron.

Till 4 – 6 personer

Deg
1 burk kokta kikärter, ca 400 g
1 dl havregryn
½ dl kokosolja
½ tsk joderat salt
kokosolja till formen


Fyllning
250 g färsk bladspenat
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk kokosolja
joderat salt och peppar

Äggstanning
3 ekologiska ägg
1 dl kokosgrädde
2 dl kokosmjölk
1 tsk joderat salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med degen. Blanda kikärter, havregryn, kokosolja och salt till en deg i matberedare. Tryck ut degen i botten och på hela kanterna av en smord pajform med ca 24 cm i diameter.

Nagga tätt i botten med en gaffel och tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Finhacka spenaten. Ansa, skölj och finhacka purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt i en skål. Salta och peppra. Du kan välja om du vill mixa fyllningen slät eller inte.

Vispa ihop ägg, kokosgrädde och kokosmjölk. Salta och peppra. Blanda ner spenat- och lökhacket.

Fyll pajskalet och ställ i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.

Servera och njut!
 

       .......................................................................................

Chiafrökräm med kokos och bär

Chiafrön är proppfulla av protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Krämen toppar vi med våra favoritbär!

Till 4 personer


4 msk chiafrön
400 ml kokosmjölk
1 dl sojayoghurt
¾ dl riven kokos
½ tsk vaniljpulver
½ msk akaciahonung
1 krm joderat salt
250 g blandade bär, färska eller frysta


 Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser utom bären i en skål och ställ i kylskåpet över natten. Blanda bären nästa dag och mosa dem eventuellt något. Servera chiafrökrämen toppad med bärblandningen i coupeglas eller små skålar. 






 
Av: Annika Rådlund Källa: Stig Bengmark