Recept: Spenatpaj på kikärter och Chiafrökräm med kokos och bär
9 Apr 2021
Professor Stig Bengmark har forskat i över 60 år forskat om nutritionens betydelse för ohälsa, och under de senaste 30 åren har Stig fördjupat sin forskning inflammationens betydelse och tarmflorans roll vid uppkomst av ohälsa.
I receptboken finns 75 recept för flera generationers hälsa: soppor, matiga sallader och många fräscha gröna rätter för vardag, fest och buffé. Läckra bröd utan gluten, smakrika tillbehör som gör det lätt att variera vardagens måltider samt fisk- och kötträtter helt enligt Välj hälsas principer. Och givetvis några naturligt söta desserter att bjuda på efter maten allt för en festligare, nyttigare tillvaro.
Spenatpaj på kikärter
En paj med rik fyllning av grönsaker i äggstanning. Önskas en helt slät paj, lägg grönsaksblandningen i matberedaren och mixa den slät innan den blandas ner i äggstanningen och skalet fylls. Servera gärna pajen ljummen med festligt finfördelade färska grönsaker och Pepparrotsröra med vitlök och citron.
Till 4 – 6 personer
Deg
1 burk kokta kikärter, ca 400 g
1 dl havregryn
½ dl kokosolja
½ tsk joderat salt
kokosolja till formen
Fyllning
250 g färsk bladspenat
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk kokosolja
joderat salt och peppar
Äggstanning
3 ekologiska ägg
1 dl kokosgrädde
2 dl kokosmjölk
1 tsk joderat salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med degen. Blanda kikärter, havregryn, kokosolja och salt till en deg i matberedare. Tryck ut degen i botten och på hela kanterna av en smord pajform med ca 24 cm i diameter.
Nagga tätt i botten med en gaffel och tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Finhacka spenaten. Ansa, skölj och finhacka purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt i en skål. Salta och peppra. Du kan välja om du vill mixa fyllningen slät eller inte.
Vispa ihop ägg, kokosgrädde och kokosmjölk. Salta och peppra. Blanda ner spenat- och lökhacket.
Fyll pajskalet och ställ i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.
.......................................................................................
Chiafrökräm med kokos och bär
Chiafrön är proppfulla av protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Krämen toppar vi med våra favoritbär!
Till 4 personer
4 msk chiafrön
400 ml kokosmjölk
1 dl sojayoghurt
¾ dl riven kokos
½ tsk vaniljpulver
½ msk akaciahonung
1 krm joderat salt
250 g blandade bär, färska eller frysta
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser utom bären i en skål och ställ i kylskåpet över natten. Blanda bären nästa dag och mosa dem eventuellt något. Servera chiafrökrämen toppad med bärblandningen i coupeglas eller små skålar.
9 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"