Recept till Irish Coffee - dagen
24 Jan 2022
Den varma kaffedrinken skapades enligt historien vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) i Irland av Joseph ”Joe” Sheridan. Sent en vinternatt 1943 lämnar ett passagerarflyg Foynes med destination New York. Efter flera timmar i luften försämras vädret drastiskt över Atlanten och kaptenen tvingas vända om för att invänta säkrare förhållanden. Ett Morse-meddelande skickas till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst. Joe Sheridan med personal kallas tillbaka till restaurangen för att ta emot de skärrade och frusna passagerarna och erbjuda något varmt och stärkande vid landning.
Joe blev enligt historien inspirerad av de tuffa och kalla väderförhållandena och lät blanda i lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet och toppade upp med lättvispad grädde. Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé och legenden säger att en tystnad lade sig i restaurangen när de trötta och frusna gästerna inmundigade den varma och stärkande drycken. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe svarade då skämtsamt: ”Nej, det är Irish Coffee!” och så var den numera klassiska drinken född.
Här är tre olika recept:
Irish Coffee – En värmande klassiker
Du behöver:
- 4-5 cl Tullamore D.E.W.
- 2 tsk farinsocker
- Ca 10-12 cl varmt kaffe
- Vispgrädde
Se till att alla ingredienser är klara innan du börjar blanda din Irish Coffee. Du vill inte att kaffet svalnar medan du vispar grädden.
Så gör du:
1. Brygg kaffet enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5 dl vatten)
2. Skaka grädden lätt i en shaker. Här vill vi uppnå samma textur som hos smält glass. Vi luftar den lite så att den lätt binder samman och inte sjunker igenom kaffet.
3. Fyll tillfälligt ditt Irish Coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar.
4. Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt kaffe. Blanda därefter alla ingredienser generöst så att sockret löses upp.
5. Toppa upp till kanten med den luftiga grädden över en sked för att få ett fint lager på toppen.
6. Strunta i sugröret och upplev harmonin av mötet mellan den heta kaffeblandningen och den svala grädden.
FöIced Irish Coffee för dig som vill testa någonting nytt
Du behöver:
- 2 delar Tullamore D.E.W.
- 4 delar kallbryggt kaffe
- 1 del Rörsocker
- 2 delar vispgrädde
- Malen muskot och is att garnera med
Så gör du:
1. Häll upp Tullamore D.E.W., det kallbryggda kaffet och Demerarasockret i highballglas.
2. Skaka vispgrädden i en shaker till den tjocknar (tänk smält glass) och toppa sedan försiktigt din drink med grädden över en sked.
3. Garnera med malen muskot och släpp i några bitar is. Skippa sugröret och njut!
Vegan Irish Coffee – En både varm och vegansk klassiker
Du behöver:
- 4 cl Tullamore D.E.W.
- 1 matsked brunt farinsocker
- 10-12 cl hett kaffe
- 2-3 cl Oatly iMat Visp
- Hett vatten att värma glaset med
Så gör du:
1. Fyll tillfälligt ditt Irish Coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar.
2. Vispa grädden med elvisp till en konsistens av smält glass.
3. Fyll sedan det nu tomma och varma glaset med farinsockret, Tullamore D.E.W. och hett kaffe. Rör om i glaset för att blanda ingredienserna.
4. Toppa upp glaset med den havrebaserade vispgrädden mot baksidan av en sked för att få den att lägga sig fint på toppen.
5. Strunta i sugröret och njut av mötet mellan den heta blandningen och den svala grädden.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Tullamore Dew
24 Jan 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"