Rekordmånga restauranger kommer delta i Riesling Weeks
1 Jun 2021
Riesling Week är en internationell vinvecka som firas runt om i världen, och mellan 7-20 juni kommer firandet till Sverige. Från Luleå i norr till Skivarp i Söder kommer utvalda lokala restauranger och vinbarer ge gästerna möjlighet att provsmaka den mångfacetterade druvan som ligger bakom de populära vinerna, tillsammans med väl valda maträtter.
- Efter ett extremt tufft år för restaurangbranschen så känns det extra roligt att presentera Riesling Weeks nu när vi äntligen börjar se ett ljus i tunneln tack vare att allt fler blir vaccinerade. Vi har haft ett rekordstort intresse. Många längtar ut efter lång tid av begränsningar och i kombination med det ökade intresset för tyska viner känns Riesling Weeks som en positiv händelse, säger Gabriella Finnborg, Sveriges representant för Wines of Germany.
Riesling
Odlas i: Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien.
Kända distrikt: Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace.Smak:
Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral.
Passar till: De torra passar bra till milda, friska rätter av fisk och skaldjur. Vinerna med lite sötma passar bra till grönsaksrätter, charkuterier, ostar och asiatiskt medan de full sötma passar bra till söta desserter.
Smaktyp: Vanligast i smaktypen Friskt & Fruktigt. Även vanlig i kategorin Sött. (Källa: Systembolaget)
Säg riesling och många tänker på Tyskland. En ökad efterfrågan på tyska viner kan ses under det första kvartalet av 2021 där Systembolagets försäljning av tyska viner ökade med 10.6% (totala marknaden ökade med 7.7%). 40 procent av världens riesling odlas i Tyskland.
Beroende på läge och vinmakning så skapas allt från friska, mineraliska och fylligare rieslingviner till mousserande och knastertorra eller honungssöta och allt däremellan. Det breda urvalet gör det möjligt att matcha riesling genom en hel meny.
Närmare 70 restauranger kommer under Riesling Weeks att visa upp bredden i rieslingdruvan genom att säsongsbaserade riselingmenyer och provningar. Årets Riesling Weeks kommer att firas i början av juni och i perfekt timing till skördesäsongen.
Deltagande restauranger i Sverige
Göteborg
Barrique
Bord 27
Epoque
Familjen Bar & Restaurang
Norda Göteborg
Project
Restaurang Natur
Skärgårdslinjen M/S Trubaduren
Skärgårdslinjen M/S Medvind
Wolfgang Vincafé
Stockholm Bar Central
Belgobaren
Bistro Barbro
Café Cuvée
Canta Lola
Cevicheria Aji y Ajo
Combo Vinbar
Copine
Dryck Vinbar
E&G
Farang
Folii
Grus Grus Vinbar
Hantverket Bar & Mat
Husmor Lisa
Kungsholmens Vinbar
Restaurang Liebling
Minh Mat
Misshumasshu Bar & Restaurang
Nisch
Portal Bar & Restaurang
Sekt
Stim Fisk- & Skaldjursgrill
Stockholm Ost & Chark
Tocayo
Tyge & Sessil
Vinverket
Värdshuset Ulla Winbladh
Malmö och Skåne
Johan P, Malmö
Swedish Wine Center, Malmö
Årstiderna i Kockska Huset, Malmö
Skivarps Gästgivaregård, Skivarps
Sydkusten at Pillehill, Skivarps
Norra Sverige
Arkipelag, Luleå
Restaurang CG, Luleå
Ångbryggeriet, Piteå
Harlequin by Hunger och Törst, Umeå
Sjöbris, Umeå
Linnéa & Peter, Örnsköldsvik¨
Svealand
Söders Källa, Gävle
Bistro Vinoteket, Västerås
Tullhuset Seaclub, Norrköping
Dryck och Mat, Uppsala
Västra Sverige
Mamsell på Stora Hotellet, Fjällbacka
Musselbaren Smögen
Musselbaren Lysekil
Gullmarstrand, Fiskebäckskil
Musselbaren Lyckorna
Knut by The Lake, Tjörn
Åstols Rökeri, Åstol
Fridas Restaurang, Varberg
Hattaviken, Varberg
Söderfamiljen, Halmstad
Wiredaholm Golf & Konferens, Aneby
Öland
Norrings Creperie
Mormors Bistro
Gotland Volare
1 Jun 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: