Restauranger kan minska sitt matsvinn med ny certifiering
17 Feb 2022
IP Livsmedel med tillval matsvinn är en ny certifiering som ska säkerhetsställa att restauranger och caféer arbetar hållbart. Man menar att
framtidens matgäster kommer i större utsträckning att ställa krav på att restauranger eller caféer inte bara ska servera god mat och ge en trevlig upplevelse, de ska också ha ett hållbarhetstänk.
– Den här certifieringen hjälper restauranger att hitta konkreta åtgärder för att minimera matsvinnet. I hela kedjan från kökssvinn till tallrikssvinn, säger Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem.
Kända kockar med i utvecklingen.
Erik Andersson från Restaurang Spill, Anders Breitholz medgrundare till Restauranglabbet, Jens Dolk från K-märkt, Timmy Asplund från restaurang Treklövern och Daniel Oddhammar från Generation Waste är några av de som har varit delaktiga i framtagandet av certifieringen.
– Vi vill visa gäster att man kan laga god mat på det mesta, till och med på det som sorteras bort från till exempel leverantörerna. Det blir så gott bara man ger det tid och kärlek, säger Erik Andersson på restaurang Spill.
Start i januari 2022
Från och med nu går det att certifiera sin restaurang med IP Livsmedel med tillval matsvinn. En tredjepartscertifiering har hög trovärdighet och restaurangen kan stolt visa att de gör allt de kan för att minska matsvinnet. Dessutom blir då matsvinnsarbete granskat av en oberoende part.
Exempel på regler som ingår i certifieringen är mätning av matsvinn, menyplanering och tallriksstorlekar. Dessutom ingår kommunikation med matgäster för att påverka deras val och leda till att matsvinnet från tallriken minskar.
Certifieringen IP Livsmedel med tillval matsvinn innebär också att företaget tar ansvar och har full koll på livsmedelssäkerheten.
17 Feb 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"