Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så går det att maxa 2023-års röda dagar

 
Så går det att maxa 2023-års röda dagarMed lite planering kan fler få sammanhängande ledighet om de tar ut semester i samband med röda dagar. 2022 var arbetsgivarens år ur semestersynpunkt – men 2023 ser något ljusare ut för arbetstagaren. Med något fler fördelaktigt placerade röda dagar finns det goda möjligheter till att få långledigt med lite planering. 

I år kommer fler att kunna ta ut fler sammanhängande lediga dagar, om de tar ut semesterdagar i samband med kalenderns röda dagar. I år infaller flera av dem nämligen på en veckodag och inte på en helg - som många av dem gjorde i fjol.

Genom att på ett strategiskt sätt ta ut 21 semesterdagar kan man under året få 52 dagars ledighet vid 6 tillfällen, och genom att ta ut 27 semesterdagar kan man i stället få hela 62 dagars ledighet vid samma tillfällen. Detta gäller de som har ledigt enligt sitt arbetsschema på årets röda dagar, midsommarafton och helger.

Med sammanhängande ledighet förväntar man sig förstås att fler har möjlighet att resa iväg på resor både inom landet och utomlands.

Ticket har tagit fram tips och råd för att maximera årets semesterplaner 2023.

-        Nu lämnar vi ett dåligt år ur semestersynpunkt bakom oss. Från och med 2023 blir det bättre och bättre årligen ett par år framåt, vad gäller placering av röda dagar. Redan 2023 kan vi med lite planering få till ett par bra semesterveckor. Helger som påsk och Kristi himmelsfärd infaller ju alltid på samma veckodagar och är populära tillfällen för utlandsresor, men 2023 är även röda dagar som Första maj och Nationaldagen bra tillfällen att få några extra dagars sammanhängande semester, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Hon menar att fler kan också få bättre möjlighet att åka på längre resor.
- Många svenskar hade gärna firat jul och nyår vid en sandstrand men lyckades inte komma iväg. Under 2023 har man en ny chans, och då infaller julens röda dagar dessutom på ett mer fördelaktigt sätt än 2022 för alla arbetstagare, där 3 dagars semesteruttag ger 9 dagars sammanhängande ledighet. 

Hon berättar att många resebolag har redan börjat släppa 2023 års vinterresor för den som vill vara ute i god tid. Även påsken är en populär helg att resa i väg till varmare breddgrader och ger semesterfirare 10 dagar ledigt vid 4 dagars semesteruttag.

-        Både påsken och höstlovet är väldigt populära reseperioder, och är man inte ute i god tid tenderar priserna att skena eftersom alla barnfamiljer vill iväg samtidigt. Sportlovsveckorna är lite billigare eftersom de infaller vid olika tider i olika delar av landet, och även sommaren kan vara en billigare reseperiod om man är lite flexibel och har framförhållning eftersom kundernas resande är mer utspritt över ett par månader, säger Sofia Eddelid.

Så maxar man 2023 års semesterdagar 


Påsk: 10 dagar ledigt (ta 4 semesterdagar, 3-6 april eller 11-14 april)

Första maj: 9 dagar ledigt (ta 4 semesterdagar, 2-5 maj)

Kristi himmelsfärd: 4 dagar ledigt (ta 1 semesterdag, 19 maj) eller 9 dagar ledigt (ta 4 semesterdagar, 15-17 + 19 maj)

Nationaldagen: 4 dagar ledigt (ta 1 semesterdagar, 5 juni) eller 9 dagar ledigt (ta 4 semesterdagar, 5 + 7-9 juni)

Midsommar: 9 dagar ledigt (ta 4 semesterdagar, 19-22 juni)

Jul & Nyår: 9 dagar ledigt (ta 3 semesterdagar, 27-29 december) eller 16 dagar ledigt (ta 7 semesterdagar, 27-29 december + 2-5 januari)





Av: Annika Rådlund
Källa: Ticket Foto: Getty Images