Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så hanterar du de färska jordgubbarna bäst

 
Så hanterar du de färska jordgubbarna bästI år är ser förutsättningarna bra ut för svenska jordgubbar till midsommar. Även om jordgubbarna finns under hela sommaren så är midsommar den tid det serveras allra mest. Jordgubbstårtor, jordgubbar med glass, jordbgubbar till bubblet och till frukostvåfflan. I år meddelar Bärfrämjandet att vi kommer att finnas god tillgång på bär.

– Det varma, soliga vädret gör att det mognar på bra i våra svenska jordgubbsodlingar. När vädret är varmt och vackert så brukar också lusten att äta lite mer jordgubbar infinna sig och i år går det hand i hand eftersom det redan finns bra tillgång, säger Magnus Engstedt odlingsrådgivare, Bärfrämjandet.

Han har varit på besök vid odlingar i Dalarna, Sörmland, Östergötland, Västergötland, Skåne, Kalmar-Öland samt övriga Småland.

-Överallt ser det bra ut i landen. I år har vi sluppit den frost som halverade fjolårets midsommarskörd och som gjorde att plantorna inte heller senare hämtade sig fullt ut. Lite frost i blomningen brukar bara vara bra för att gallra lite blommor och inte få för många bär på plantan utan ge utrymme åt fler bär att bli större. Men trots den kalla våren var det aldrig någon riktig frostrisk och vi kan se fram emot en jordgubbsrik midsommarhelg.

Han tycker att de svenskodlade jordgubbarna är de bästa

– Jordgubbar odlas på många platser i Sverige vilket gör att det finns stora chanser att köpa lokalt odlade bär som är plockade samma dag och då har jättemycket smak. Det är den lokala odlingens styrka. Men det är stor ruljans på bären så även i storstäderna är kvaliteten som regel hög även om bären skördats dagen innan. Och det kan vara stor prisskillnad på jordgubbarna ett sådant här jordgubbsår, men se upp med vad du köper. För kvalitetsbär får man alltid betala lite mer, säger Magnus.


Tips - Så hanterar du de färska jordgubbarna:

Förvaring: Orensade och låt stå kallt. Är de snoppade bör de ätas direkt eller frysas in.
Ättemperatur: Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!
Sköljning: Låt det gröna sitta kvar under sköljningen så sköljer du inte bort smakämnen.
Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras i minst – 17 grader. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären för frysning. Packa dem väl.




Av: Annika Rådlund Källa och foto: Bärfrämjandet