Så hanterar du de färska jordgubbarna bäst
22 Jun 2021
– Det varma, soliga vädret gör att det mognar på bra i våra svenska jordgubbsodlingar. När vädret är varmt och vackert så brukar också lusten att äta lite mer jordgubbar infinna sig och i år går det hand i hand eftersom det redan finns bra tillgång, säger Magnus Engstedt odlingsrådgivare, Bärfrämjandet.
Han har varit på besök vid odlingar i Dalarna, Sörmland, Östergötland, Västergötland, Skåne, Kalmar-Öland samt övriga Småland.
– Jordgubbar odlas på många platser i Sverige vilket gör att det finns stora chanser att köpa lokalt odlade bär som är plockade samma dag och då har jättemycket smak. Det är den lokala odlingens styrka. Men det är stor ruljans på bären så även i storstäderna är kvaliteten som regel hög även om bären skördats dagen innan. Och det kan vara stor prisskillnad på jordgubbarna ett sådant här jordgubbsår, men se upp med vad du köper. För kvalitetsbär får man alltid betala lite mer, säger Magnus.
Ättemperatur: Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!
Sköljning: Låt det gröna sitta kvar under sköljningen så sköljer du inte bort smakämnen.
Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras i minst – 17 grader. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären för frysning. Packa dem väl.
22 Jun 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"