Så hanterar du de färska jordgubbarna bäst
22 Jun 2021
– Det varma, soliga vädret gör att det mognar på bra i våra svenska jordgubbsodlingar. När vädret är varmt och vackert så brukar också lusten att äta lite mer jordgubbar infinna sig och i år går det hand i hand eftersom det redan finns bra tillgång, säger Magnus Engstedt odlingsrådgivare, Bärfrämjandet.
Han har varit på besök vid odlingar i Dalarna, Sörmland, Östergötland, Västergötland, Skåne, Kalmar-Öland samt övriga Småland.
– Jordgubbar odlas på många platser i Sverige vilket gör att det finns stora chanser att köpa lokalt odlade bär som är plockade samma dag och då har jättemycket smak. Det är den lokala odlingens styrka. Men det är stor ruljans på bären så även i storstäderna är kvaliteten som regel hög även om bären skördats dagen innan. Och det kan vara stor prisskillnad på jordgubbarna ett sådant här jordgubbsår, men se upp med vad du köper. För kvalitetsbär får man alltid betala lite mer, säger Magnus.
Ättemperatur: Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!
Sköljning: Låt det gröna sitta kvar under sköljningen så sköljer du inte bort smakämnen.
Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras i minst – 17 grader. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären för frysning. Packa dem väl.
22 Jun 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"