Svenska Konditorlandslaget är utsett
11 Maj 2021
Det nya Svenska Konditorlandslaget består nu av Frida Leijon, Josefine Pagander, Kalle Bengtsson och Fredrik Borgskog. Till den nya laguppställningen hör också två välmeriterade coacher, nämligen Anders Oskarsson och Ted Johansson. Ted är lagledare och kommer också sitta med i juryn under tävlingarna.
–Det är ett väldigt meriterat lag med mycket pannben vi går in med i år, vilket känns som en fantastisk start. Det ska bli väldigt kul att vara med på resan mot EM och kvalet till VM nu till att börja med. Det känns som att detta kommer att bli ett lag som hjälper och stöttar varandra för att nå framgång, vilket jag tror är väldigt viktigt i alla typer av lagtävlingar. Besluten vi tar, tar vi tillsammans och teamkänslan är oerhört viktig, säger Ted Johansson, lagledare och coach svenska Konditorlandslaget.
,
Den första tävlingen som laget genomför tillsammans blir Coupe du Monde de la Pâtisserie - European selection, eller European Pastry Cup som det också kallas. Tävlingen är meriterande för World Pastry Cup eller Coupe du Monde de la Patisserie som är det officiella namnet. Under European Pastry Cup 2022 ska laget under fem timmar skapa en glassdessert, en chokladtårta och en tallriksserverad dessert, en sockerskulptur samt en chokladskulptur.
Den 14 maj samlas laget för första gången för att gemensamt analysera regler och bilder från tidigare tävlingar. Detta för att vara så väl förberedda som möjligt inför den kommande intensiva träningsperioden. Under sommaren kommer ett tävlingstema för European Pastry Cup 2022, att utvecklas. När temat är satt inleds stenhårda träningar och förberedelser. Träningarna kommer att ske både enskilt och gemensamt när hela laget möts en gång i månaden.
FRIDA LEIJON
Den första lagmedlemmen blev Frida Leijon, som äger och driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala. Frida har jobbat i branschen som konditor i hela 15 år och har tunga tävlingsmeriter bakom sig, bland annat som vinnare av Årets Konditor 2016. Hon har också varit med och tävlat för Sverige i både European Pastry Cup (2014) och World Pastry Cup (2015).
KALLE BENGTSSON
Göteborgsbaserade Kalle Bengtsson är den andra medlemmen som blev klar för laget. Kalle vann Årets Konditor 2017 och var medlem i Svenska Kocklandslaget 2013-2018. Idag äger och driver han Konditori Kampanilen i Göteborg. Kalles ständiga lugn kommer att bli en värdefull egenskap i tävlingsköket.
JOSEFINE PAGANDER
Josefine är en ung tävlingsinriktad konditor från Fjällbacka som jobbar tillsammans med Frida på Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala. Josefine har också ett imponerande CV trots sin unga ålder och har bland annat tagit guld i SM-unga bagare (2020). Josefines noggrannhet, kreativitet och driv blir viktiga egenskaper att ha i laget inför kommande tävlingsperioder.
FREDRIK BORGSKOG
Den sista pusselbiten i laget blev Fredrik Borgskog från Leksand som kommer tillbaka till laget efter några års uppehåll. Fredrik, som idag driver det egna konditoriet, BORGSKOG, i Göteborg är en mångsysslare som jobbat som både kock, bagare, och konditor. Han har tidigare varit medlem i både Kocklandslaget och Konditorlandslaget, vunnit guldmedalj i Nordic Pastry Cup (2014) och tagit hem guldet i finalen i Valrhona C3 i New York (2016).
COACHER
Laget kommer också ha två coacher, Anders Oskarsson och Ted Johansson.
Ted Johansson har ett gediget CV med många yrkeserfarenheter att stoltsera med. Idag jobbar han på Tössebageriet och Gunnel & Rut. Hans tävlingsmeriter är också väldigt starka med bland annat två OS-guld och ett VM-guld med Svenska Kocklandslaget i bagaget.
Anders Oskarsson från Mönsterås är också coach för laget och han äger Nilssons Konditori i Oskarshamn. Anders är organiserad, kreativ och väldigt envis och har även han tunga tävlingsmeriter bakom sig, bland annat som Årets Konditor (2015). Anders har en stor erfarenhet av skulpturer och blev 2017 utsedd till World Pastry Chef of the Year av UIBC
Av: Annika Rådlulnd Källa och foto: Food & Friends
11 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"