Sverige hamnar i topp när det gäller ekologisk mat
22 Feb 2023
– Det är glädjande att Sverige tillhör toppskiktet av länder som har störst andel ekologisk jordbruksareal och högst konsumtion av ekologiska varor. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda, tvärtom - mycket hårt jobb krävs från oss alla, inte minst i dessa tuffa tider, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Forskningsinstitutet FiBL har lanserat sin årliga rapport om ekologisk mat och ekologiskt jordbruk i världens länder. Rapporten baseras på siffror från 2021 och släpptes i samband med Biofach - världens största mässa för ekologisk mat och dryck. Rapporten ”The World of Organic Agriculture” visar att Sverige hamnar i topp när det gäller andel ekologiskt brukad jordbruksmark samt konsumtion av ekologisk mat.
Sverige bland topp fem
Sverige placerar sig på en femteplats när det gäller konsumtion av ekologisk mat i världen. Under 2021 köpte svensken ekomat för 266 Euro. I genomsnitt spenderade konsumenter i Europa 65,7 Euro på ekologisk mat under samma tidsperiod, och för EU låg samma siffra på 104,3 Euro. Sverige kniper också en sjätteplats i världen gällande ekologisk jordbruksareal, vilken 2021 uppgick till 20 procent av landets totala jordbruksareal. Det är dubbelt så högt som genomsnittet inom EU.
FiBL poängterar att utvecklingen på ekomarknaden och för ekologisk produktion påverkas av globala utmaningar så som energikrisen, inflationen samt effekterna av kriget i Ukraina. När data för 2022 blir tillgänglig kommer det bli tydligt hur mycket ekomarknaden påverkas av dessa faktorer.
– 50 procent av svenskarna uppger att de kommer handla mer ekologiskt i framtiden och jag möter så många lantbrukare som kämpar på trots tuffa ekonomiska tider. De står stolt och stabilt och tror på en ljus framtid, vilket vi på KRAV också gör, säger Emma Rung.
22 Feb 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"