Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
9 Sep 2022
Under en spännande final på Haymarket by Scandic i Stockholm i helgen blandade finalisterna sina GT:s inför publik. De sex finalisterna vars recept valts ut bland mängder av bidrag från hela landet fick då visa hur de skapat sina drinkar i linje med tävlingsreglerna. Det skulle vara ett nytt GT-recept som trots kreativ höjd i smak och garnityr fortfarande är troget originalet.
Juryn bestod av dryckesinspiratör och youtuber David Kringlund, dryckesprofil och sommelier Anna Spendrup samt Peyvand Ahmedi från Nöjesguiden. Finalstartfältet imponerade stort på juryn med läskande smaker och frestande garnityr.
- Det är första gången jag tävlar i att blanda drinkar så därför känns det extra overkligt och kul att jag också tog hem vinsten. Nu blir det till att blanda många fler blommiga drinkar framöver! Säger Anton Petersson, 26 år, bartender på Kalmar Kött och Bar, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2022.
- Det känns helt otroligt roligt att vinna! Men denna vinst har jag mina kära föräldrar att tacka för. Pappa som stått i lingonrisen och plockat, och mor Ginga som ordnade lingondrickan. Vi gjorde det tillsammans, och jag kommer att fira med familjen så snart jag är hemma i norr igen! Säger Mårten Noréus, 45 år, lärare från Holmsund, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för hemmamixare 2022.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
”Flower Blush GT”
Ingredienser
10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*Is, kuber och krossad is
Limehjul
Rosblad
Så gör du:
Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas.
Rör varsamt.
Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper.
Garnera med limehjul och rosenblad.
Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.
Lavendelsockerlag
Ingredienser
2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel
Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp.
Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen.
Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten.
Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.
------------------------------------------------
”Ginga GT”
Skapad av Mårten Noréus, 45 år från Holmsund, Lärare.
Denna GT bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar.
Ingredienser
20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
Äggskum med smak av lingon
Så gör du:
Placera en stor isbit i ett kylt glas.
Häll i gin, lingondricka samt Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper.
Toppa med äggskum.
Äggskum med smak av lingon
Ingredienser
1 äggvita
1,5cl lingondricka
Så gör du
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan.
Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.
9 Sep 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"