Tävlade om att skapa bästa Rudbeckiusbakelsen
3 Feb 2023
- Jag ville göra något som jag själv tycker är gott. Jordgubbar är dessutom sommar för många och det passar bra när jubileet är i maj. Om jag beskriver bakelsen med tre ord skulle det vara söt, mjuk och sommar, säger Kaden Stenholm.
Motiveringen från juryn till vinnaren var:
Med kärlek till svenska smaker, soliga dagar, varvat med bra tekniker smakade vi en bakelse som när man sluter ögonen känner en mild bris av värme och dofter av midsommar. Den här bakelsen sjunger ”vi ska ställa till en roliger dans” och Biskop Rudbeckius ler där uppe och säger Gratias pro Amore – Tack för kärleken.
På Rudbeckinska gymnasiet ses det här som ett startskott för jubileumsåret och där kommer också elever och medarbetare att få smaka på bakelsen.
- Det är häftigt med en Rudbeckiusbakelse och jag är imponerad över de fem fantastiska finalisterna. Min förhoppning är att bakelsen finns kvar även efter jubileumsåret och att det blir en symbol för vilken betydelse Johannes Rudbeckius har haft för utbildningen i Sverige och vårt samhälle, säger Henrik Pettersson.
Kort om finalen
Bakelsefinalen var den 30 januari på Tranellska och de fem finalister är studerande på bageri- och konditoriutbildningen på Västerås yrkeshögskola och Tranellskas vuxenutbildning. Under tävlingen fick de baka upp 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av en jury. Huvuddomare var Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska. Hedersdomare var Malin Lönneberg, Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup, samt Maria Torneryd Nilsson, ägare och konditormästare på Systrarna Ericsson. I juryn satt även fler personer med.
3 Feb 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"