Topplistan- den mest populära sommarmaten
18 Jun 2024
I undersökningen tillfrågades svenskarna om deras favoritmat under sommaren. Av svaren framkommer att jordgubbar med grädde är mest uppskattat, tätt följt av färskpotatis (55%) och grillat kött eller fisk (54%). Färska frukter såsom rabarber, äpplen, päron och plommon är också mycket populära (40%), liksom färska primörer (31%) och den klassiska räkmackan (29%).
- Vid Göta kanal ser vi redan att många av våra gäster njuter av dessa klassiska sommarrätter både till land och till sjöss. Och det är klart – en middag kan väl knappast bjuda på mer sommaridyll än jordgubbar, primörer och grillat, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.
Längst ned på listan över det svenskarna helst äter i sommar hamnar: köttbullar (6%), surströmming (5%) och stekt falukorv (3%). Inte heller pannkakor med grädde och sylt (12%), grillad eller kokt varmkorv (12%) eller kallskuret (10%) kan ses som jättepopulär sommarmat jämfört med andra alternativ.
De som är något yngre, 18-29 år, föredrar jordgubbar med grädde (61%) och grillat (59%) medan de över 65 år har en starkare förkärlek för färskpotatis (57%).
Tittar man på skillnader mellan män och kvinnor så har kvinnor en starkare preferens för färska primörer (41%) och färsk frukt (48%) jämfört med män (21% respektive 31%).
Jordgubbar med grädde är också mer populärt bland kvinnor (64%) än män (48%).
Fler män föredrar sill (26%) och varmkorv (15%) jämfört med kvinnor, (18% respektive 8%).
Svenskarnas mest populära sommarmat:
Jordgubbar med grädde: 56%
Färskpotatis: 55%
Grillat (kött eller fisk): 54%
Färsk frukt, såsom svenska rabarber, äpplen, päron och plommon: 40%
Färska primörer: 31%
Räkmacka: 29%
Sill: 22%
Kräftor: 20%
Smörstekt fisk: 17%
Sallad: 17%
Gravad lax: 14%
Smörgåstårta: 14%
Pannkakor med grädde och sylt: 12%
Varmkorv (grillad eller kokt): 12%
Kallskuret: 10%
Köttbullar: 6%
Surströmming: 5%
Stekt falukorv: 3%
Vet ej/ingen: 5%
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–22 februari 2024. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).
18 Jun 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"