Två restauranger utsedda till Årets Viltkrog 2022
26 Aug 2022
Årets Viltkrog arrangeras av Svenska Viltmatakademin och vinnarna utsågs i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademins lokaler i Stockholm under Årets Viltmatdag 2022.
Tävlingen syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som marknadsför och presenterar viltköttet för dess goda egenskaper som råvara samt möjligheter till förädling och utveckling av verksamheten. Tävlingen arrangeras för fjärde gången och Restaurang Jord står som segrare för tredje året i följd. Nu med delad förstaplats tillsammans med Gammelgården Hotell och Restaurang där Årets Viltkock 2020, Johan Bjurström, är kökschef.
– Det känns otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen. Eftersom vi serverar vilt året om kan det bli en utmaning. Men det är just det som sporrar och utvecklar oss, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården Hotell och Restaurang.
Två vinnare i år
Årets Viltkrog 2022 blev en så jämn tävling att juryn beslutade att två restauranger fick dela på förstapriset. Bedömningen var att Gammelgårdens högkvalitativa storservering under årets alla månader och Restaurang Jords innovativa blick för vilt var jämlika utifrån tävlingens kriterier och syfte.
– Årets upplaga har varit den mest svårbedömda och jämna hittills. Vi anser att Gammelgården tillgängliggörande av fantastisk viltmat och Restaurang Jords innovativa smaksensationer inspirerar till viltmatens höga kvalité och utveckling på lika bra sätt, säger Katarina Klingspor, ordförande för Svenska Viltmatakademin och jurymedlem Årets Viltkrog 2022.
– Återigen är en vinst i Årets Viltkrog 2022 ett kvitto på att vi jobbar enligt vårt syfte – att viltet alltid är i fokus. Vi har en ambition att spendera så mycket tid vi kan i skogen för att få ytterligare inspiration som vi tar vidare in i köket. Det är en otroligt viktig del för oss alla i restaurangen, och det verkar vara en vinnande strategi, säger Oskar Gunnarsson, kökschef, och Sebastian Allinger, restaurangchef på Restaurang Jord.
Juryns motivering för Gammelgården, Sälen:
Ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.
Juryns motivering för Restaurang Jord, Linköping:
Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.
Juryn
juryordförande Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Marie Söderqvist, tidigare VD Livsmedelsföretagen, Danyel Couet, F12-gruppen, Daniel Berlin, Daniel Berlins krog och KC Wallberg, Gubbhyllan.
Svenska Viltmatakademin
Svenska Viltmatakademin sprider kunskap om viltets hantering och goda användning.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Viltmatakademin
Foto: Andreas Carlsson
26 Aug 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"