Umeå får ny restaurangutbildning
26 Jun 2022
Till hösten startar en ny restaurang- och livsmedelsutbildning i Umeå. På grund av försenade byggnationer kommer förstaårselevernas praktiska moment att husera på anrika Sävargården på Gammlia.
– Det här känns fantastiskt. Eleverna får fina lokaler och vi i branschen får tillgång till mer arbetskraft, vilket vi är väldigt tacksamma för. En klassisk win-win, säger Anders Samuelsson, kreativ ledare på Blå Huset, som driver Sävargården.
Efter att ha varit nedlagd i flera år startar nu restaurang- och livsmedelsprogrammet på Maja Beskowgymnasiet i höst. Utbildningen är treårig och till en början tas 32 elever in.
– Vi är ett tiotal aktörer inom besöksnäringen som har lobbat gentemot politikerna att vi måste få en restaurangutbildning hit. Om Umeå ska fortsätta växa måste restaurangerna kunna utvecklas i samma takt, då vi är med och skapar de viktiga värdena som delvis avgör var människor väljer att bosätta sig – och då är mer tillgänglig personal och kompetens helt avgörande, säger Anders Samuelsson.
– Ja, målet är att utbildningen ska vara Sveriges bästa, så vi hoppas att den blir intressant även för ungdomar i andra delar av landet, säger Per Boman, köksmästare på Sävargården.
Blå Huset driver verksamheten på Sävargården med samma tydliga hållbarhetsarbete i grunden som för övriga verksamheter. I dag bedrivs främst festvåningsverksamhet, bröllop och julbord.
– Vi ska ha ett gott samarbete med skolan så att båda parter kan nyttja lokalerna på bästa sätt. Jag tror att det blir naturligt då undervisningen mestadels sker på dagtid och vår verksamhet mestadels på kvällarna, säger Per Boman.
Vilken typ av verksamhet som Umeåborna kommer kunna njuta av på Sävargården är avhängigt läroplanen.
– Det blir en föränderlig verksamhet, som anpassas efter vad eleverna läser just då. De kommer att driva affärsluncher, kafé, temamiddagar och självklart vara en extra resurs under Sävargårdens julbord, säger Robert Rimmevik, projektledare för utbildningen på Maja Beskow.
Han kan se många fördelar med utbildningen.
– Vi ska skapa så många samarbeten med branschen som möjligt. Om en restaurang har ett gästspel med en duktig kock kan vi dela på kostnaden och kocken får även besöka utbildningen. Jag har många tankar om vad vi skulle kunna hitta på tillsammans.
– Nyckeln till att skapa en bra utbildning är att man har ett bra samarbete med branschen. Det finns mycket att vinna på det för alla parter. Vi inom branschen har också lovat att engagera oss med vår kompetens och tid, säger Anders Samuelsson.
Anledningen till att Sävargården kom på tal var att utbildningsköket på Maja Beskow inte hunnit byggas klart. Enligt avtalet mellan Blå Huset och Umeå kommun får utbildningen hålla till på Sävargården det första året.
– Men vi vill självklart hålla en fortsatt bra och nära kontakt med utbildningen även efter det första året. En viktig förutsättning för att utbildningen ska få bra höjd är god samverkan med restaurangerna i stan, säger Anders Samuelsson.
– Ja, tänk att få utbilda sig på en riktig restaurang. Det är ju en dröm! Dessutom får Umeåborna komma och besöka oss i en fin miljö och eleverna får visa vad de går för, säger Robert Rimmevik.
Av: Annika Rådlund Källa: Blå Huset Foto: Oscar Lundkvist Sund
26 Jun 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"